Хванаха цигари от Русия, скрити в кораб с дървени палети

Той плавал под либерийски флаг

0
162
цигари
Цигарите са били скрити в палети с дъски. СНИМКА: МВР

Заловените стекове са на стойност над 80 000 лева

Цигари за над 800 хил. лв. са укрити по уникален начин – в дъски, издълбани като шкафчета и натоварени на палети на руски кораб, акостирал на пристанището в Бургас. Подробности за акцията разкриха преди минути от прокуратурата и Агенция „Митници“, съобщава „Флагман“. Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев разкри, че корабът, плаващ по либерийски флаг и идващ от Руската федерация е акостирал на Пристанище Бургас на 1 август.

При извършения анализ на риска е селектираните контейнери. По документи в него са се съхранявали шлифовани дъски, получател на стоката е българско търговско дружество, упълномощило митнически агент да уреди всички формалности относно вноса. На 9 август е започнала физическа проверка на палетите в контейнера. Открити са 111 хил.кутии цигари от беларуска марка на стойност 834 хил.лева.

цигари
Цигарите са руски. СНИМКА: МВР

Цигарите са били скрити в дъските, които са издълбани и закрити. Буквално са превърнати в шкафове за цигари, уточни прокурор Георги Чинев. От 3 до 10 години затвор, но държавното обвинение категорично отказа да разкрие дали има привлечени обвиняеми, подчерта той. Юлиян Мирков, зам.-директор на Агенция Митници допълни, че акцията е извършена след отлично взаимодействие между митническите органи и разследващите. Митничарите се усъмнили, че дъските са много леки, имали различна плътност, което дало основание да се направи щателна проверка.

Изчакало се е да бъде подадена декларация. „Имаме изключително добра предварителна подготовка, защото декларираната стока за шлифовани дъски. Колегите свършиха изключителна работа, забелязаха прорези по цялата дължина на дъските, което всъщност се оказва капак, а във всяка дъска са скрити по 48 кутии цигари. Т.е. – хората, които са подготвили тази контрабанда са положили изключителни усилия”, каза зам.-началникът на Агенция Митници Юлиян Мирков.