„Героят от Лясковец“ залавяше два пъти „убийци“ на Пеевски

Заради него съдят държавата, но ще плащаме ние

0
649
лясковец
Атанас Илков (вдясно), заедно с Лазаров и Борислав Сарафов

Атанас Илков, „острието“ на главсека Лазаров, отново е началник в МВР 

”И другото нещо, което е, искам спекулациите, които се носят от кръга ”Капитал” и от техните вестници как аз съм бил началник на съдебната власт и тем подобни глупости, ако бях такъв надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днес да съм тук, а другите да ги няма”.

Тези думи са изречени от депутата от ДПС Делян Пеевски пред „моите медии” на излизане от сградата на Столичната следствена служба на 16 юни 2014 г.

Както винаги Пеевски е ограден от солидна охрана и дава показания по разследването срещу „неговите убийци”. Цялата скандална история около въпросните „убийци” се забърква за седмица от Главна дирекция „Криминална полиция” с ръководител „Героят от Лясковец” Атанас Илков, наричан от подчинените си „острието на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров”. Наскоро Илков бе вмъкнат тихомълком на ръководен пост-директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив. Въпреки, че бе уволнен дисциплинарно от вътрешния министър Веселин Вучков заради трагедията Лясковец.

На 14 март 2014 г. в 6 ч сутринта под ръководството на „острието”, който предлага и планира операцията, започва акцията на Спецотряда за борба с тероризма-СОБТ по неутрализирането на Петко Петков в дома му в Лясковец. Вместо обикновена „тренировка” както  е препоръчал Светлозар Лазаров акцията се превръща в касапница и резил за баретите. Убит е командосът Емил Шарков, а други трима негови колеги са тежко ранени. По-късно в съда става ясно, че само късметът и бронираните щитове са спасили други командоси от сигурна смърт. Реално Петко Петков-Стрелеца нанася най-големите поражения на СОБТ в цялата му история.

Решението за тази акция е взето в кабинета на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов от него, Атанас Илков и Светлозар Лазаров. Може би затова по-късно Софийска градска прокуратура не желае да образува разследване срещу ръководителите в МВР за фаталната акция в Лясковец. И те се оказват чисти като сълза.

На 11 юни 2014 г. служители на „Криминална полиция” и по-точно на новосформирания в нея отдел „Борба срещу престъпленията с висока обществена опасност” задържат трима души, заподозрени, че подготвят атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Решението за ареста е дадено отново от зам.главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на „Криминална полиция” Атанас Илков. Задържани са Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Прокуратурата и МВР мълчат за ареста на „убийците” на Пеевски два дни. На 13 юни 2014 г., петък, в офисите на КТБ нахлуват полицаи и прокурори, което по-късно става причина банката да бъде разсипана. В същия ден се пуска и официално съобщение, че са задържани „убийците” на Пеевски.

Мярката им се гледа в МВР болница, където един от задържаните Красимир Методиев едва не умира от инфаркт. По време на делото става ясно, че няма никакви доказателства срещу тримата и те са освободени без мярка от Софийски  градски съд.Според медиите на Пеевски един от задържаните опитал през май „да пробие охраната”  и да вербува гард, който да сложи бомба в колата на депутата от ДПС и медиен олигарх. Медиите му неистово тиражират версията, че поръчител е банкера Цветан Василев.

Няколко дни по-късно и Софийският апелативен съд пуска на свобода „убийците”, а на 18 юни 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров заявява следното: „Няма убити, няма убийство, няма убийци“, а прокуратурата се отказва от обвинението срещу тримата. Цацаров се извинява и добавя, че е бил подведен от МВР. Става скандал, защото вътрешният министър Йовчев твърди обратното.

 

Изпълнителите на тази политическа поръчка в „Криминална полиция” обаче си траят. И пак се измъкват ненаказани както в Лясковец. Кои са те? Единият е шефът на „Криминална” Атанас Илков. След като ГДБОП е изпратена в ДАНС, под негово ръководство в дирекцията му се сформира отдел „Борба срещу престъпленията с висока обществена опасност”. Това е отдел на модела „КОЙ” за изпълнение на политически поръчки. Негов шеф става Борислав Александров, известен като Боби Г…, бивш служител на отделите „Терор” и „Трафик на хора” в ГДБОП. Александров откровено парадира с връзките си с Пеевски. Отделът е от четирима души, които нямат никакъв опит в разкриването на атентати, убийства и тежки престъпления. Единият от служителите няма нито един ден оперативен стаж, друг е с четири месеца оперативна практика, а третият е със стаж от три години в „Охранителна полиция”. Началникът Александров е спец по проститутките. Именно на тези хора и техният „опит” се възлага разкриването на убийците на Пеевски. Резултатът е известен.

„Акцията срещу нас бе „пилотна, авансова сделка, авансова атака преди голямата затварянето на КТБ”, заявява пред медиите един от „убийците” Георги Христов.

Спорд него той бил избран, защото бил близък с Цветан Василев повече от 10 години – от самия старт на КТБ. И всичките сметки на фирмата му били само в затворената банка.

„Ударът е „2 в 1“ – преди да ме арестуват, дадох 432 хил. долара на „фирма, близка до „Булгартабак“, за покупка на цигари. Това са чисти, бели пари, с платени акцизи и данъци, добавя Христов. Парите му обаче изчезнали след ареста. Сега и тримата „убийци” съдят прокуратурата, но ще плащаме всички ние, не Илков и Александров, нито Сарафов. На същия отдел на Боби Г… главният секретар на МВР Лазаров възлага и разследването на фалита на КТБ. Въпреки, че в дирекцията има специален отдел „Престъпления против финансовата и кредитната система“, който обаче умишлено е игнориран. След идването на власт на служебния кабинет и на вътрешния министър в него Йордан Бакалов 10 оперативни работници подават жалба срещу Александров, че събира нерегламентирано секретна информация в сейфа си, без да е ясно за какво всъщност я използва. Бакалов разпорежда светкавична проверка. Служебната каса на Александров е запечатана и в кабинета му влиза комисия.

Тя се натъква на десетки разпечатки от СРС-та, с гриф „Строго секретно”, които Боби Г.. няма право да държи там.

След разкритията Александров е отстранен. Когато, обаче дошло време да бъде уволнен, Боби Г.за приложил класически номер за да се спаси – излязъл в отпуск. Заповедта му за уволнение била връчена едва на 25 март 2015 г. Тя е разписана от новия шеф на МВР Румяна Бъчварова. След падането на кабинета „Орешарски” става ясно, че „Криминална полиция” е ловила и още едни „убийци” на Пеевски като изпълнение на друга политическа поръчка на кръга „КОЙ”. През есента на 2013 г. в отдела на Александров се получава анонимка. В нея авторът твърди, че знае за готвена поръчка за убийството на Делян Пеевски и тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан. Поръчители били основателят на партията „Свобода и достойнство” Касим Дал, бивша дясна ръка на Ахмед Доган и ходжата на Сърница Саид Мутлу, тогава подсъдим по процеса срещу имамите за радикален ислям.

Въпреки, че в анонимката няма никакви доказателства сигналът е пратен в отдел „Убийства” на Криминална полиция. От там поръчват СРС-та за Дал и Мутлу.

„Касим Дал е подслушван в нарушение на закона четири месеца. Първо е подслушван в продължение на 2 месеца по искане на МВР. Вместо наблюдението да бъде прекратено след изтичането на законовия срок, ръководството на МВР е получило незаконно ново разрешение за СРС за още 4 месеца”. Това установява Бюрото  за контрол на СРС по-късно. Според запознати за тези четири месеца не открито нито едно доказателства, че Дал и Мутлу се познават, въпреки, че са наблюдавани и подслушвани и техни близки и роднини. Оказва се, че заради политическата поръчка, изпълнена от Илков в услуга на КОЙ, държавата е потрошила голяма сума пари на вятъра. Нещо повече, заради „убийците” НСО решава да сложи охрана на Лютви Местан и Делян Пеевски. Първият се съгласява и е „опакован” от службите, които контролират всяка негова крачка, а вторият хитро отказва. Заради второто залавяне на убийци на Пеевски след проверката разпоредена от Йордан Бакалов е наказан шефът на „Националната полиция” Тодор Гребенаров и трима негови подчинени. А Касим Дал съди държавата за незаконно подслушване. А сметките ще ги плащаме ние.