Дете се застреля с ловната пушка на баща си

Възможно е пушката да е била заредена, сглобена, възможно е да е била в каса и детето само да я е отворило

0
159
полиция
Снимка: архив

Прокуратурата разследва родителят за незаконни боеприпаси

Дете на 11-години бе намерено мъртво, простреляно в главата с ловна пушка ИЖ в дома му в Стрелча, Пазарджишко.

Драмата се разиграла около 18 ч вчера. Детето е било само в стаята и е открито от майка му, която е припаднала.

Срещу бащата на 11-годишното дете от Стрелча е започнало разследване заради незаконни боеприпаси. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разследването на случая с простреляното 11-годишно дете в Стрелча.

Незабавно е бил посетен домът на родителите лично и от районния прокурор на Панагюрище. Снети са дактилоскопни отпечатъци и от ръцете, и от краката на детето. Задължително, по указания на наблюдаващия прокурор, ще бъде извършен и следствен експеримент, защото за разследването е от изключителна важност да установим всички факти и да дадем отговор на въпросите как се е стигнало до този инцидент.

Ловната пушка е била заредена и самият изстрел е с патрон 12-и калибър“, коментира Арнаудова. По думите ѝ се разпитват и близките на детето, и приятелския му кръг. „Предстои и назначаване на комплексна съдебно-медицинска, психологична и балистична експертиза, за да разберем всички обстоятелства около този инцидент.

Установено е, че в касата на бащата на детето са открити 19 боеприпаса – патрони 16-и калибър, за които той самият няма надлежно разрешение и е започнало и разследване за престъпление по чл. 339 срещу бащата за това, че държи незаконно боеприпаси“, обясни тя и уточни, че лицето е ловец. Тя посочи, че една от касите е била на бащата, а другите две – на чичото и дядото на детето.

Там са открити законни оръжия, които са надлежно съхранявани. Обвинението е работно и текст, по който формално започваме разследването. Истината е, че се разследват всички възможни версии, за да стигнем до истината. Няма данни за чужда намеса или насилие върху детето преди инцидента. Било е открито починало само в стаята“, допълни Арнаудова.

По думите й детето е било открито от майка си. „Първоначално изстрелът е бил чут от чичото, а няколко минути по-късно майката влиза в стаята и установява детето си. Вследствие на това е припаднала.

Възможно е пушката да е била заредена, сглобена, възможно е да е била в каса и детето само да я е отворило. Това са въпроси, които тепърва предстои да установим. Предстоят разпитите на родителите. В момента те са в шок, но задължително ще бъдат разпитани“, каза още Румяна Арнаудова.