Държавата издирва 925 осъдени, избягали от правосъдието

481 души се търсят чрез Интерпол и Шенгенската информационна система

0
106
цацаров
Сотир Цацаров

700 души се крият в чужбина

Държавата издирва 925 души, с доживотни присъди и осъдени на затвор. Това става ясно след среща на главния прокурор Сотир Цацаров с правната комисия на парламента днес.

Заради шесторният убиец от Нови Искър Росен Ангелов, който бе издирван от 8 години, но живееше спокойно във вила край Своге, Цацаров разпореди на 18 януари 2018 г проверка във всички прокуратури в страната. Целта е установяване на всички осъдени лица, с наложено наказание „доживотен затвор“ или „лишаване от свобода“, които към 15.01.2018 г. не са задържани, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е показала, че към тази дата се издирват 925 души осъдени на доживотен затвор или «лишаване от свобода». За общодържавно издирване са обявени 917 души, 577 се издирват и с европейска заповед за арест, а 481 се търсят и чрез Интерпол и Шенгенската информационна система-ШИС.

Сред тях са и трима души осъдени на доживотен затвор- двама осъдени в Пловдив и един в Благоевград. В хода на проверката са задържани и приведени в местата за лишаване от свобода 24 издирвани лица.

От общия брой незадържани 925 осъдени лица – 62 лица са с чуждо гражданство.Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 Европейски заповеди за арест по отношение на всички осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по – тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Относителният дял на укриващите се в чужбина, незадържани (700 осъдени лица) спрямо обявените за издирване 917 осъдени лица, надвишава 75%. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност, допълват от прокуратурата.