Експертиза обръща делото за трагедията в Хитрино

Една от стрелките на коловоза най-вероятно е била изключена

0
1373
Хитрино
Разрушенията в селото бяха като при война

Според нея причина за катастрофата на влака е проблем с релсовия път

Техническа експертиза ще доведе до обрат в делото за трагедията в село Хитрино през декември 2016 г, при която загинаха 7 души. Това твърдят източници от съдебната система. Експертизата вече е приета от съд по едно от гражданските дела за обезщетение, което водят пострадалите при инцидента и има статут на доказателство.

Според нова експертиза, която е изготвена от вещи лица от чужбина, причина за дерайлирането на композицията с цистерни, които след това се взривиха, не е високата скорост, а проблем с релсовия път. Изчисленията показват, че наистина влакът се е движил с по-висока скорост от разрешената, но при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне ако се достигне до почти невъзможната скорост от 111 км/ч.

Причината за катастрофата се оказва една от стрелките на коловозите на гара Хитрино, която най-вероятно не е била заключена.

Интересни са и заключенията на експертите за състоянието на пробитата цистерна, допустимо ли е било да се експлоатира, както и за причините за възпламеняване на изтеклия газ, запален най-вероятно от опитите на диспечерите да подадат електричество в скъсаната контактна мрежа. Много въпроси, на които съда трябва да даде обективен отговор.

Според прокуратурата виновни за трагедията са само машинистите на влака. Още в първото заседание по делото адвокатите им заявиха, че по време на разследването се е работило само в тази посока и разследващите са игнорирали всички други версии и доказателства, които сочат, че може да има вина и в служители на гара Хитрино.

Ръководството на фирмата собственик на локомотивите на дерайлиралата композиция обявиха, че ще изнесат нови факти около инцидента в Хитрино. Очаква се на специална пресконференция в понеделник да бъдат изнесени заключенията именно на новата експертиза.