„Изнасяли“ сме албанци за САЩ с фалшиви български паспорти-обновена (Видео)

Чужденците са плащали по 7000 паунда, за да стигнат до Великобритания и от 25 000 до 30 000 долара, за да стигнат до САЩ и Канада

0
166
албанци
Заловените при акцията на ГДБОП пари. СНИМКИ: МВР

Българо-албанската банда е изкарала от този бизнес над 15 млн. евро

След ареста на 18 души, организирали канал за трафик на мигранти през България, прокуратурата и ГДБОП обявиха и за друг свой удар-разбиване на албанско-българска групировка, която с фалшиви наши паспорти извеждала албанци в САЩ. Двете акции са свързани.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев съобщи, че при операцията се касае за досъдебно производство срещу организирана престъпна група, изработвала фалшиви документи.

Тя е действала на територията на Пловдив, Русе, Сливен и София. Иззети са над 500 000 евро. Тази реализация е подпомогната и от Европол. Документите са се изработвали на територията на град Пловдив и след това са ги предавали на лица от Албания.

Операциите са проведени на 16 и 17 март от служители на ГДБОП и колегите им в София и областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол, включително и служители на ОДМВР-Пловдив, в рамките на международна полицейска операция, под  ръководството на Специализирана прокуратура. Действията са координирани от Европол и SELEC, а целта бе неутрализиране на организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала неистински документи за самоличност и друга такава, занимавала се с  трафик на мигранти от Албания, през  България за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправяни документи съобщи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

В хода на активните процесуално-следствени действия по неутрализирането на първата група са задържани са 10 български граждани, част от тях – криминално проявени и осъждани за подобен род престъпления. Петима от участниците са задържани на територията на София, където са извършени претърсвания на 6 адреса и 9 моторни превозни средства.

На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в имота, са открити 5114 неистински банкноти с номинал 100 евро. На друг адрес са намерени множество документи за самоличност – български паспорти и лични карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, множество снимки паспортен формат. Иззетите документи са предадени за експертиза с цел установяване на истинността им, уточни заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. 

Той допълни, че други петима са задържани на територията на Пловдив, където са извършени процесуално – следствени действия на 9 адреса и 7 моторни превозни средства. На един от адресите е открита работилница за изработка на неистински официални документи. Оттам са иззети копия на лични документи, флаш памети, ламинатор, компютърна конфигурация и принтер. В рамките на операцията са извършени претърсвания и на адрес в Русе, чийто обитател  е задържан.

албанци
Групата е изкарала над 15 млн. евро

Оттам са иззети българска лична карта и свидетелство за управление на моторно превозно средство – документи на трето лице и обявени за откраднати, две неистински банкноти с номинал 200 евро и 22  неистински банкноти с номинал 20 евро. При претърсване на жилище в Твърдица, чийто собственик е задържан,  са открити и иззети преносим компютър и флаш памети.  На 7 лица са привлечени като обвиняеми  по чл.321, ал.3, предложение 2, т.2, вр. ал.2 от НК, от които на 4-ма са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“, а на останалите 3-ма –  мерки за неотклонение „парична гаранция“.

При осъществената международна полицейска операция и в резултата на взаимодействието на партньорски служби е неутрализирана и организирана престъпна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправени документи. Информацията е подадена към службите ни от Албания, съобщи старши комисар  Темелакиев.

По думите му било установено, че за да стигнат до Великобритания, мигрантите са заплащали за „услугата“ сума от 7000 паунда, а за САЩ и Канада – от 25000 до 30000 щатски долара. Престъпната дейност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и САЩ, като по първоначални данни през  годините са от тази „услуга“ са се възползвали хиляди желаещи да стигнат до Великобритания, САЩ и Канада.

албанци
Фалшивите паспорти.

Реализираната печалба от престъпната дейност варирала около 15 милиона щатски долара. 7 лица са подведени под отговорност –  5-ма са задържани под стража, двама са с мярка „парична гаранция“, стана ясно от думите на прокурор Гешев. Той допълни, че в хода на проведените общи действия са задържани 40 лица на територията на Албания, други 12 са обявени за международно издирване и уточни, че двете престъпни групи са си взаимодействали много добре като две търговски дружества.

Установени били случаи, при които са използвани откраднати български документи за самоличност. Каналът, според данните, които имаме, е действал от няколко години, каза Иван Гешев и увери, че благодарение на отличната координация с  МВР реализациите ще продължат и резултатите ще са видни. Вървим в правилната посока, заключи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.