Малинов помагал на руснаците срещу пари

0
382
полиция
Иван Гешев

Посредничил е на руския олигарх Константин Малофеев и банкера беглец Цветан Василев, за да овладеят мобилен оператор, „Дунарит“, „Амионамс“, телевизия, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Установено е, че обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на руските организации „Двуглав орел“ и института за стратегически изследвания, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг днес по повод акцията срещу руските шпиони в страната. Заплащането е извършено под различни форми в рамките на посочените схеми на финансиране, като е било предназначено от една страна за него и за притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга – за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика, добави Гешев.

Досъдебното производство е образувано от Специализираната прокуратура на 3 юли 2019 г. На 9 септември 2019 г. в София, Перник и Брезник са извършени претърсвания на 11 адреса. Иззети са компютри, телефони, документи. Намерена е докладна записка на руски, изготвена от Николай Малинов, относно „необходимата геополитическа преориентация на България“, или това, което ние наричаме „Проект България“. Докладната записка е изготвена с цел информиране на посочените вече организации каква е настоящата ситуация в България и какви мерки следва да бъдат взети, за да се промени из основи геополитическата ситуация в България, насочена към Западния свят, към  ориентирана към Руската федерация. Посочено е, че основна цел на тази работа е геополитческа преориентация въз основата на православието, славянската култура и традиции. Посочено е, че усилията се концентрират в 5 основни направление – дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на аналитичен център и създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в масова електорална сила, заяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

В докладната Малинов заявява, че е необходимо създаване на телевизия и политическа партия и че са предприети действия за прехвърляне на половин милиард от банкера Цветан Василев към кремълския олигарх Константин Малофеев. Малинов казвал, че от януари до март 2015 г. била постигната договореностт за прехвърляне на активи в мобилен оператор. „Дунарит“ и „Авионамс“ били авторитетни предприятия, в областта на медиите посочва тв групата, в която членува и ТВ 7. Малинов заявява, че за съжаление не му се отдало да придобие компанията, тъй като държавата не позволила това.

Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мене единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес, каза Гешев.