Обвиненият в шпионаж Николай Малинов призна, че е получавал пари от Русия

0
816
Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Русия

Това ставало с договори, когато издавал „Дума“

Обвиненият в шпионаж председател на движение „Русофили” Николай Малинов призна пред Би Ти Ви, че е получавал пари от Русия. Той уточни, че това е ставало, когато е издавал в. „Дума”. Сделките били оформяни с договори и той си плащал данъците.

„Не съм получавал пари от Константин Малофеев през кипърска фирма. Това, че партньорски фирми на мои приятели са получавали и после са ги връщали, не ме интересува,”, каза Малинов. Той заяви, че е запознал банкера беглец Цветан Василев с кремълския олигарх Малофеев.  „Василев беше на улицата и смяташе, че животът на дъщеря му и неговия са застрашени. Той ме помоли да го свържа с влиятелни хора в Русия. После бях разочарован от него, след като ме излъга“, разказа Малинов.

„ Не смятам, че външната политика на България е правилна, но това означава ли, че всички русофили сме за затвора“, обясни обвиняемият, който бе пуснат от ареста срещу гаранция от 50 хил. лв. И допълни: „Когато някой има някакви намерения, това не го прави престъпник. Където има някакви нередни дела, нека някой да ги докаже и да ме накаже. Аз може да поискам и вятърни мелници да направя, за да се издържам, но това не е престъпно. Моите позиции са публични и явни“, подчерта председателят на „Русофили“. За него била обидна квалификацията, че е шпионирал за две руски организации, защото русофилството било нещо „много свято и планетарно” за него.

Малинов каза, че се познава с бизнесмена Делян Пеевски. С Цветан Василев го запознал бившият премиер Сергей Станишев в кабинета си, а Пеевски бил дясната ръка на Василев.

С ген. Леонид Решетников били големи приятели. Малинов каза, че не е уреждал срещи на български политици със служителя на руското разузнаване, но е давал телефона му на различни хора. Венци Стефанов бил един от тях. Корнелия Нинова още му била сърдита, че се разчуло за срещата й с генерала, но той не бил виновен за това. Решетников е със забрана да влиза в страната за срок от 10 г., наложена му от ДАНС във връзка с разследването за шпионаж.