„Полимери”-Девня бе разграбен от червения олигарх Банев

Семейството му използва план за декапитализация на дружеството

0
734
баневи
Семейство Баневи

С обещания за инвестиции машините и сградите на дружеството бяха нарязани за скрап

СТЕФАН ТАШЕВ

Какво толкова се случва в едно частно предприятие, че се налага там да има бедствено положение и лично премиерът да тича и да води журналисти ?

Да вероятно се досетихте, че става дума за бившата гордост на социалистическа България-„Полимери”-Девня. Днес премиерът Борисов отиде на място и заяви, че всичко в завода е унищожено и разграбено докато собствениците му карат „Майбах” и дават оценки на кабинета.

В спрелия уж временно през 2000 г завод 17 години цъкат екологични бомби зарязаните на произвола на съдбата инсталации с опасния трихлоретан. И частично в района се обявява бедствено положение.

В изявленията си премиерът не посочи по именно кой е докарал предприятието до този хал. Но между редовете се разбра, че става дума за червения олигарх Николай Банев, поредният „капиталист” с трамплин от Комсомола.

Банев придобива „Полимери” през 1998 г чрез масовата приватизация и неговия приватизационен фонд „АКБ Форес”.

За да докара дружеството до фалит през 2012 г. Той е обявен от Варнеския окръжен съд в края на годината, който назначава и синдик. Но година преди това Банев и съпругата му Евгения Банева, която се води изпълнителен директор на дружеството, без разрешение на общото събрание на „Полимери“ част от сградите, производствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. са прехвърлени в ново дружество – „Полимери инвест“.

До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик е публичното дружество „Полимери“. Николай Банев и съпругата му Евгения обаче апортират в новото дружество и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху компанията.

По това време Евгения Банева обяснява, че целта на операцията е в Девня да бъде изграден нов завод за сода каустик. Тя дори съобщава, че за тази цел е осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно става ясно, че „Полимери“ загива, но и сега има заявки за възраждането му. „След Нова година се надявам да направим първата копка на новия ни проект – това ще е завод, който ще е с капацитет да преработва 30 хил. тона хлор, а оттам сода каустик.

Нищо подобно не се случва. Напротив, семейство Баневи тръгва на война с назначения от съда синдик на дружеството.

Започва масово рязане и „обезкостяване” на завода-инсталации, тръбопроводи, машини и сгради. Всичко е продадено на скрап. Защото терена на „Полимери” е собственост на дружеството управлявано от синдика, но всичко останало е на Баневи.

Пред вестник „Капитал” човек от екипа на синдика обяснява схемата:

„Стратегията за декапитализация на компанията е подготвена, преди тя да бъде фалирана“. „Изпълнението на плана започва през юли 2012 г. Тогава  168 сгради и съоръжения, собственост на „Полимери“, са апортирани в „Полимери инвест“. Веднага след това те са заличени от кадастралните и имотните регистри. По този начин те са били подготвени за събаряне“.

През цялото време семейство Баневи обвинява държавата, че не прави нищо да помогне на едно частно дружество. От семейството обещават милионни инвестиции, собствен газопровод и какви ли не фантасмагории.

Но реално разрязват и разпродават всичко, което може да се продаде. Без цистерните с отровните химикали разбира се. Те остават грижа на държавата.

През юни тази година сагата с „Полимери” приключва след като българска фирма купува предприятието. В Девня са надяват на мястото на лунния пейзаж останал след Баневи, да бъде построен нов завод, който да дава поминък на местните хора.

„Полимери” не са едниствената жертва на комсомолеца приватизатор Николай Банев.

Същата съдба споходи и бившият завод „Елма”-Троян, където приватизаторът Банев се обяви за основен кредитор на предприятието. Нещо повече той обвини работниците там като ниско квалифицирани, а предприятието като социалистическо.

Да припомним все пак скандалите около други негови сделки- „Русалка”, къмпингите „Градина”, „Каваците” и „Златна рибка” и още и още. Това не пречи Банев да се вози в луксозен „Майбах” и да плаща луди пари, за да пее на сватбата му легендата Джо Кокър. Пази боже от бивши комсомолци и настоящи капиталисти.