Прокуратурата: Баневи са присвоили имущество за над 1 млн. лева

Парите от източените предприятия са отивали в офшорни сметки

0
212
баневи
Семейство Баневи.

Разследват ги още за източване на завод “Елма”-Троян, завода в Костенец и други предприятия

Арестуваното във Франция семейство олигарси Баневи са обвинени за присвояване на имущество от над 1 млн. Лв и данъчни престъпления за 500 000 лв. Това обяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В имението на Баневи са открити оригиналите на офшорките, собственост семейство. Отркити са още злато и диаманти. Парите от източените предприятия са отивали в офшорни зони, допълни Гешевц.

Разследването на прокуратурата е започнало преди месец след сигнал до спецпрокуратурата от Националната полиция, обяви наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева.

Първото обвинение е заради “източването” и “обезкостяването” на завод “Полимери”-Девня. От него вероятно ще се нароят още дела, обясни прокурорката. В разследването не са включени апортите, с които предприятието е придобито от Николай и Евгения Баневи.

При обиски в бивш офис на семейството са намерени откраднати документи, укрити от Баневи в техен офис във Варна.

Освен за “Полимери” Баневи се разследват за източване и фалиране на завод “Елма”-Троян, източено преди Полимери, нарязано за скрап преди фалит и завода в Костенец, продаден на КТБ през 2012 година, обяви Иван Гешев.

Според колежката му Дойчева след приватизацията на “Полимери” Баневи са нареждали на контрагентите на завода да не внасят парите в сметки на фирмата, а в сметки на Баневи. Отделно от това семейството е вземало пар на ръка от касата на фирмата. Така е източен и заводът.

Спецпроткуратурата е изискала всички висящи дела в страната срещу Баневи едно във Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно в Софийска районна прокуратура. Те вероятно ще бъдат обединени.

Спецеекипът на столичната полиция-“Кобра” се е наложило да влезе в имението на Баневи. Само едната брава там струваше 800 лева, коментира шефа на СДВР Ивайло Иванов.

Информацията за действията на Баневи са изпратени на френските спецслужби, обяви Николай Ненков, зам.-шеф на ДАНС.