Разследват шефа на кабинета на вътрешния министър заради „Летище София“

Особено топла е връзката му с израелските тайни служби

0
342
мвр
Николай Крушков (крайният вляво) заедно с Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров

Фирмата на Николай Крушков източила данните от цялата система на летището

Спецзвеното „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура разследва началника на кабинета на служебния вътрешен министър Пламен Узунов-Николай Крушков, научи Breaking. bg .

Днес прокуратурата съобщи, че спецззеното проверява сигнал за това, че през м. февруари 2017г., по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището /неограничен достъп/. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър.

Става дума за Николай Крушков, човек на Библиотекарския институт и модела КОЙ, върнат на работа в МВР от служебния кабинет на президента Румен Радев.

Крушков е доверено лице на Цветлин Йовчев и по негово време ръководеше дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките- КИАД  в МВР. Служебният министър Йордан Бакалов го острани и прати в антитерористичния център в ДАНС.

След скандала с разработката „Червеи” при която е била подслушвана цялата оперативна система на МВР, Крушков си обира крушите и  спешно напуска системата.

Началника на кабинета на служебния вътрешен министър е особено близък с депутат от ДПС. Крушков е засичан и в приятелски компании с Ахмед Доган  в ресторанти с него, въпреки, че служителите на МВР са деполитизирани. Преди да стане директор на КИАД, Крушков е зам.-директор на полицията по времето, когато институцията се ръководи от  Ангел Антонов. Антонов.

Публикацията за скандалното източване на данните от летище София излезе през март 2017 г. в сайта „Афера“.

Според публикацията на 20.02.2017 г. със заповед на изпълнителния директор на летище София е разпоредено да бъде даден пълен достъп до ITсистемата (и съответно информацията в нея) на никому неизвестната компания „Overseassecurityproductions“. Това става само два дни след като служебното правителство сменя ръководството на „Летище София“ ЕАД и за шеф е назначен Пламен Станчев – директор на летището по времето на тройната коалиция.

Бързането за пускането на фирмата е толкова голямо, че дори не се изчаква вписването на Пламен Станчев като изпълнителен директор, а заповедта, в нарушение, е подписана от председателя на борда Веселин Пейков, който след това е сменен и назначен за началник на отдел в летището. Въпреки това, заповедта е станала факт след назначаването на Пламен Станчев, тоест с негово знание.

До януари 2017 г. едноличен собственик на фирмата е Николай Крушков. Той прехвърля фирмата на Иван Николов, сочат данните в Търговския регистър.

Според източници на „Афера“  от  транспортното министерство „топлата връзка“ на Крушков с дъщерното дружество е неговият приятел Иван Марков – главен секретар на министерството.

Още при създаването на фирмата и регистрацията й в търговския регистър е направен опит да бъде скрита самоличността на собственика, като са изпратени 2 бр. учредителни актове, в които липсва информация за него. От регистъра обаче са поискали да бъде изпратен нов учредителен акт, който да съдържа изискваната от закона информация за собственика.

Особено топла е връзката на Крушков с израелските тайни служби. Като директор на сигурността на „Бела България“ той е преминал специализиран курс в HomelandSecurityAcademyв Тел Авив, а в последствие като служител на МВР, според „Капитал“, работи в тясно сътрудничество с израелските служби по атентата в Сарафово.

Случайно или не, един от потенциалните кандидати за предстоящата концесия на летище София е голяма израелска компания, а достъпът до вътрешна за летището информация би било сериозно предимство спрямо останалите участници в процедурата.

Павел Станчев пък минава за директно назначение на президента Румен Радев, а сестрата на президента Румен Радев работи също на летището.

След скандала „Червей“ с източването на масивите на МВР,  Крушков и ортакът му Тодор Костадинов, бивш шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР се измъкнаха сухи. Крушков напусна, а Костадинов се отърва само с глоба. Цялата тежест понесе бившата шефка на СГС Владимира Янева.