Частна собственост на кмета ли е община Минерални бани ?

Фирми на партията на Доган секат поголовно горския фонд на общината

1
4671
кмет
Община Минерални бани е усвоител на доста евросредства. Получават ги фирми, близки до ДПС.

Как юмрукът на ДПС мачка несъгласните с градоначалника Мюмюн Искендер

Стефан Ташев

Този случай показва истинското грозно лице на ДПС в общини като Минерални бани, в които избирателите са заклещени във феодалните окови на местния владетел кмета.

Това казва на извънредна пресконференция в Хасково лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан по време на предизборната кампания за парламентарния вот през 2017 г.

Поводът за гнева на Местан е, че братовчеди на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер пребиват и арестуват незаконно кандидат за депутат от партия ДОСТ, който си позволил да лепи предизборни плакати на формацията в Минерални бани.

Според ДОСТ по време на разлепване на агитационни материали върху кандидата за депутат Ибрахим Ибрахим е извършено физическо насилие, след което е арестуван от цивилни охранители и общински служители с белезници и откаран в местното полицейско управление, а след това – при кмета на общината, където му е съставен акт за „извършено нарушение“.

Лютви Местан знае какво говори, защото само преди година е бил шеф на въпросния кмет. Феодал ли е Мюмюн Искендер ?

Според много от местните предприемачи и хотелиери в курортното селище-да. Те потърсиха Breaking.bg, за да разкажат за корупцията в общината, според тях и натиска върху бизнеса от страна на кмета Искендер.

Тук романи могат да се напишат за действията на кмета“, започва местният предприемач Динко Добрев.

Той е единственият потърпевш от действията на Искандер който застава с името си пред Breaking.bg. Останалите недоволни отказват да бъдат цитирани, защото ги е страх от репресии.

Битката за минералната вода

Курортното селище с уникална минерална вода, която лекува много болести се гордее с това. Балнеолечението и туризмът са основните препитания на местния бизнес.

При социализма курорта е известен със санаториумите и почивните станции, където казват и „сакати прохождат, а наведени на две болни се изправят“ след седмица лечение с минералната вода. Днес станциите ги няма, а на тяхно място никнат хотели с басейни.

Между които и два свързани по роднинска линия с кмета Мюмюн Искандер. Как ? Ами единият е на сина му, а другият на дъщеря му. Двата са един до друг в центъра на Минерални бани.

За тях ще стане дума по-късно в текста.

Всички хотели и къщи за гости ползват минералната вода. Тя служи и за отоплението на няколко оранжерии за домати в района.

Но има и изключения.

За наша сметка изградихме канализация до хотела. Платихме общо 50 000 лв за тази дейност. И понеже сме недоволни от кмета и казваме публично, че така не се прави туризъм, Искандер ни обяви, че общината започва изграждането на нова ВиК мрежа към хотела и нашият достъп до минералната вода ще бъде отрязан ако не си платим“, разказва собственик на малък хотел в Минерални бани.

Това е само началото. Недоволните от управлението на кмета получават и друго наказание-фактури за вода и то солени.

Позволих си да недоволствам от Искандер публично и на другия ден получих две фактури за вода на стойност 3000 лв“, допълва хотелиерът. До момента те плащали доста по-малки суми и то срещу квитанция само. Без фактура. Изведнъж общината се сеща да им изпрати фактури.

Следващата е за 1800 лв. Да се знае.

Същият хотелиер хвърлил свои средства за изграждане на каптаж за минералната вода. После общината го отчела като свой разход, с колко пари не се знае, твърди потърпевшият.

Подобна тактика с водата и фактурите за нея е прилагана и към други недоволни от кметското управление хотелиери. Те на всичкото отгоре плащат и по 1,50 лв на турист курортна такса.

В момента на общински терени, според недоволните от Искандер купени от него чрез подставени лица, се изгражда чисто нов петзвезден хотел. Местните твърдят, че хотелът е на свата на кмета, турски гражданин. Към хотела, още недостроен, вече се изгражда инфраструктура и тръби за минерална вода. Приближени на кмета са изкупили близките парцели, включително и плувния басейн на местната детска градина.

кмет
Хотелът на „свата“ на кмета, който се строи ударно в Минерални бани.

Хората се опасяват, че дебитът на петзвездния хотел ще отнеме минералната вода от техните хотели, които без нея ще станат безполезни.

Наскоро кметът е отрязал и минералната вода за оранжерията на бизнесмена Тодор Бояджиев, станал популярен покрай апартаментите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Бояджиев има и хотел в Минерални бани.

За наказание.

Кметът определя участниците в търгове

Доста нетрадиционен метод е избрал кметът Мюмюн Искандер да разпределя кой да участва в търгове за имоти на общината.

Лично от него са въведени две странни, меко казано изисквания. Първото е участниците да внесат 50% от тръжната цена на имота. Второто е още по-скандално.

Срещу 10 лв такса всеки участник в търга трябва да получи бележка, че не дължи нищо на община Минерални бани. Тя се издава от….общината, подписана лично от кмета Искандер.

По този начин се елиминират тези, които не трябва да спечелят. Първо заради изискването за 50% депозит от тръжната цена на имота и най-вече заради бележката от кмета. Аз съм му трън в очите. На последния търг за терен от 14 декара до бившия Икономически техникум стана скандал и аз заведох дело в съда. Забавиха ме до последния момент с бележката от кмета, само и само да не спечеля“, разказва Динко Добрев.

кмет
Имотът около бившият икономически техникум заради който Добрев съди кмета.

Той уточнява, че няма никакви лични проблеми с кмета Искандер, не го мрази. Заради недоволство към работата на градоначалника по негов сигнал на предприемача Добрев са запорирани сметките за неплатен данък на кола от 600 лв.

Имам имот от 0,340 дка до градския парк. За да не се строя хотел кметът прекара през общинския съвет (доминиран от ДПС-10 съветници за движението и 3-ма от ГЕРБ б.р.) решение, че се забранява строежът на хотели на имоти под 1,5 декара. Да не съм му конкуренция. Ще го преживеем“, смее се Динко Добрев.

Той е земеделски производител и отделно от това разполага с цял парк строителни машини. Но нито той, нито някой от местните хора е допускан до обществени поръчки. Всички фирми, които ремонтират и строят в Минерални бани са „външни“.

И „случайно“ са едни и същи, твърдят хората от Минерлани бани. Алекси Хаджиев-“Денис-92“, едноличен търговец, хасковската ВиК Бунар и най-вече “Капитол груп” И трите фирми се свързват с ДПС по публикации в медиите.

По време на управлението на правителството на Пламен Орешарски на ДПС и БСП последното дружество получи „лъвски пай“ от властта. Тя взе 8 от 12 обекта за ремонт и строителство на спортни площадки и комплекси по програмата на кабинета „Орешарски“. Тези обекти се оказаха все в общини контролирани от ДПС-Гърмен, Крумовград, Разградско.

През март 2014 г агенти на ДАНС влязоха във фирмата за източване на средства при изпълнението на европроект за подмяна на ВиК мрежата на град Левски за 5 млн. лв., при което е използвала материали от кариера от защитена местност. Преди време тя нашумя с връзката си с 19-годишния Янко Янев, който спечели над 50 млн. лв. от обществени поръчки за доставки на релси за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ НКЖИ, пише тогава „Капитал“.

Проверка на Breaking.bg. в регистъра на обществените поръчки показа, че хората не лъжат. Тези фирми са ползвателите на пари и от еврофондове за ремонти в Минерални бани.

Само „Капитол груп“ е взело над 4 млн. лева, без ДДС, по договор с Минерални бани за подобряване на публичната инфраструктура в общината чрез ремонти на пътища и водопроводна мрежа. Парите са от фонд за развитие на селските райони на ЕС от 2015 г.

Същата година фирмата печели и друга поръчка на община Минерални бани за над 400 000 за доставка и монтаж на инсталация за корекция на арсен в питейни води.

Местните недоволстват от ремонта на градската градина в Минерални бани.

Според информационната табела за ремонта са похарчени над 1,2 млн. лм без ДДС. Парите пак са от програма за развитие на селските райони на ЕС.

При ремонта на стария парк са извадени скъпите дялани камъни от оградата и заменени с тухли.

Случайно или не камъните са оказват….вградени в хотелите на сина и дъщерята на кмета.

кмет
Камъните от градската градина се оказаха вградени в хотела на сина на кмета.

Любопитна е картината около едноличният търговец Алекси Хаджиев и фирмата му „Денис-92“. Дружеството получава две поръчки за ремонта на банята в курорта и строителни дейности по възстановяване на инфраструктурата в село Татарево.

В парка изниква заведение-кафене „Бариста“. Местните хора твърдят, че то е включено в подръжката на парка и сметките му за ток, вода и отопление се плащат от…общината. Заведението се държи от роднини на кмета-това е случайно разбира се. И е единственото място за развлечения на младите хора в общината.

кмет
Плаща ли общината разходите за кафенето в Градската градина ?

Най-абсурдното е как оградата на построеното с европари спортно игрище край местното училище „Асен Златаров“ рухва при първия вятър.

Затова сега игрището е затворено и учениците нямат достъп до него.

кмет
Рухната ограда на игрището пред училището. Сега тя стои затворена с катинар.

Същата е съдбата на детската площадка до общината. Тя също е построена с европари и също стои заключена с катинар.

Смениха тротоарните плочи в центъра. Местните хора си взеха за дворовете от старите. Кметът обаче събра всички плочи и нареди да бъдат занесени и раздадени в село Караманци, което е изцяло турско. Така се печели електорат за изборите“, разказаха местни.

Има и други абсурди. Фирма дарява 180 000 лева на общината за ремонт на здравната служба. Но по документи за тази общината е изхарчила 60 000 лв. Къде е разликата ? Според неофициална информация към момента общината е задлъжняла сериозно на фирми за различни услуги и дължи доста пари.

Местните твърдят още, че синът на Искендер кара кола за 90 000 евро. Той споделял с негови връстници, че Минерални бани са изкупени от баща му.

кмет
Кметът Мюмюн Искендер

Фирми на ДПС секат поголовно горите край Минерални бани

През юли 2016 г националните медии Би Ти Ви и Нова телевизия излъчват скандални репортажи от поголовна сеч на „кратери“ в общинските гори край Минерални бани. Сече се на „квадрати“, които могат да се видят само от въздуха.

След скандала кметът Мюмюн Искендер заявава, че сечта е законна, само санитарна и контролът е изключително добър.

Последвалата проверка на Регионалната дирекция по горите-Кърджали по случая завърши с 18 акта за незаконна сеч и един уволнен горски инспектор.

Сечта на „кратери“ продължава и в момента с пълна сила в общинските гори в Минерални бани. Видях го с очите си.

кмет
Сечта на „кратери“ продължава с пълна сила в Минерални бани.

Дървесината моментално се изнася в Гърция. Фирмите, които секат там са две и двете са свързани с ДПС. Едната е „Барсо“, а другата „Брадърс лес“. Справка в търсачката на разрешителните за сеч в сайта „Биволъ“ показва че само тези фирми „работят“ в Минерални бани. И двете са от Сърница, село от общината, и двете са на хора на ДПС. Местните хора твърдят, че за последните шест години Искендер чрез подставени лица и хора от неговото обкръжение е успял да изкупи над 200 дка гори в района. С надеждата да бъдат вкарани в регулация. Ако вече това не е сторено.

Битката за България

Това изречение, колкото и помпозно да звучи, важи с пълна сила за община Минерални бани.

Преди години тук имаше заведения, много почивни бази, много хора, дискотеки. Сега е мъртвило. Карат само турци с автобуси, никнат турски хотели. В цялата община се говори само на турски, казват местните хора. Публична тайна е, че турски бизнесмени са поощрявани да купуват земи и имоти в Минарални бани. Защо и как нека отговорят от ДАНС или от Окръжна прокуратура-Хасково.

В центъра на курорта се кипри и недостроеният хотел на бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров. Хотелът явно е замразен поради проблемите на Бисеров с правосъдието.

кмет
Замразеният хотел на Христо Бисеров в Минерални бани.

Или вижте сайта на община Минерални бани-там основните вести са срещи на кмета с турски политици и бизнесмени.

След акцията на новата комисия за борба с корупцията в община Септември прокуратурата заяви, че се проверяват още десетки кметове. Не е лошо държавното обвинение да хвърли поглед и в Минерални бани.