1,22 млн. лв. от сметките на 19 вложители присвоила банкерката Невена Йорданова

0
139
Невена Йорданова

Виртуалният й приятел, на когото пращала парите, живеел охолно в монтанско село, от него са иззети само 30 хил. лв.

Специалистката в отдел „Банкиране на дребно“ във варненския офис на банка Невена Йорданова е присвоила 1,22 млн. лв. от сметките на 19 вложители, стана ясно днес във Варненския окръжен съд.

38-годишната служителка бе привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Тя е подписала и запис на заповед в полза на банката заради присвоената сума, след като била разкрита.

Парите от влоговете на вложителите били прехвърляни в сметка на обвиняемата и нейни роднини, а след това теглени и изпращани с куриерска фирма на виртуалния приятел на Невена. Той се представял като Мирослав Михайлов. Истинското му име обаче е Сергей и той живеел охолно в монтанско село.

Освен парите на вложителите Невена теглила личен кредит и кредит от името на баща си, а парите също били изпратени на мъжа. Тя изпратила и личните влогове на родителите си, които са пенсионери по болест. В дома на Сергей са намерени и иззети едва 30 000 лева в брой. Пред разследващите обвиняемата обяснила, че Мирослав искал парите, за да реши свои финансови проблеми с лихвари. За близо трите години общуване в интернет двамата никога не са се виждали на живо. Невена имало само три негови снимки.

В съдебната зала днес обвиняемата изрази съжаление за действията си и поиска да й бъде определена мярка за неотклонение „домашен арест“. Съдът обаче прие аргументите на прокуратурата, че има обосновано подозрение,  е извършила престъплението, както и че има опасност, ако е на свобода, тя да се укрие и да извърши друго престъпление. Затова я остави в ареста.