15 души от клана „Гольовците“ арестувани при акцията в „Орландовци“

Групата се занимавала с дрога, контрабанда на цигари, кражби и грабежи

0
258
акция
Полицията блокира столичния кв. "Орландовци". СНИМКА: СДВР

Двама полицаи от 2 РПУ осигурявали охрана на бандата

15 души от кюстендилския цигански клан Гольовците са арестувани при мащабната полицейска операция в столичния кв. „Орландовци“, която започна тази сутрин в 6 часа. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Акцията е на СДВР и Специализираната прокуратура. Кварталът е блокиран от полиция и жандармерия.

Те са част от организирана престъпна група за широк спектър престъпления от дребни кражби до грабежи, наркотици и производство на контрабандни цигари, допълни Гешев. В хода на операцията се проверява принадлежността на двама полицаи от столичното 2 РПУ към групата.

Униформените са взводни командири от Охранителна полиция, които физически са охранявали хора от бандата докато извършват престъпления, заяви зам.-главният прокурор. Гольовците се занимавали с кражби на релси от железопътни линии и чупене на паметници в гробището в квартала. Първо чупели, а после изнудвали собствениците на гробове да им ремонтират счупеното.

Разработката стартира миналото лято. При акцията тази сутрин намерихме голямо количество оръжие, което тепърва ще се проверява газово ли е или бойно, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Този клан от години е в центъра на почти всички престъпления в Кюстендил. Те станаха известни след убийство на пазач в черешов масив край кюстендилското село Шишковци през 2009 г. Три години по-късно Върховният касационен съд потвърди присъдите за деветима роми от фамилията и те бяха осъдени на общо 92 години затвор. На 17 февруари в центъра на Кюстендил членове на фамилията участваха в масов бой при който бе убит 35-годишният Валери Дъбов, а други петима души бяха ранени.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here