233-ма души осъдени по актове на Гешев

0
233
полиция
Иван Гешев

Ще останат разочаровани тези, които очакваха негативни резултати, каза прокурорът

233-ма души са били осъдени по обвинителни актове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев от 2006 до 2016 г., когато той е работил в районната и градската прокуратура в София. За тези 10 г. той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 230 обвинителни акта, участвал е в 711 съдебни заседания. Данните оповести Даниела Машева, която е шеф на комисията по атестиране и конкурси към прокурорската колегия на ВСС. Комисията се събра днес, за да подготви проект за доклад за професионалните качества на Гешев, който бе единодушно номиниран от колегията за главен прокурор.

По времето, когато той е бил начело на Специализираната прокуратура, се е произнесъл по 1793 административни преписки и е издал 44 113 заповеди от административен характер. Изводът на комисията е, че Гешев притежава високи професионални качества, изпълнява стриктно задълженията си, през годините е усъвършенствал уменията си, умее да работи добре в екип. Като прокурор е участвал в дела с висока фактическа и правна сложност.

Гешев присъства на заседанието на комисията. Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и ще трябва да си потърсят други сегменти, заяви той пред репортери. След заседанието Гешев отказа коментар по проектодоклада с мотива, че не е етично да то прави, тъй като е в процедура по избор на главен прокурор. Той заяви, че очаква до края на седмицата да приключи проверката за замлъкването на програма Хоризонт на БНР в петък.