40 арестувани мигранти при бунта в Харманли (Видео)

Размириците уплашиха хората от Харманли, които се изсипаха пред центъра

0
130
мигранти
Бунтът на мигрантите в Харманли. Явно някой иска повторение на този сценарий.

Полицията използва водни оръдия, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу чужденците

40 арестувани мигранти и четирима ранени полицаи. Това е равносметката от бунтът в Центъра за настаняване на мигранти в Харманли днес. Той избухна към обяд. В центъра са настанени малко над 3000 души, повечето от Афганистан.

Мигрантите нападнаха охраната на лагера от частна фирма в ранния следобяд, недоволни от забраната за напускане на центъра. Причината е, че от миналата седмица той е под карантина заради заразите плъзнали в лагера.

Мигрантите са започнали да трошат стъкла и оборудване първо в столовата, после и в спалните помещения на центъра. Охраната извика полиция, която обаче бе посрещната от дъжд от камъни и метални тръби. Мигрантите сглобиха барикади от контейнери за боклук, кревати и дюшеци и започнаха да замерят полицейските сили с камъни. Запалиха и огньове от стари гуми.

В ранният следобяд пристигнаха части на жандармерията от Бургас и Кърджали, които настъпиха с палки и щитове срещу бунтуващите  се чужденци.  В крайна сметка обстановката се успокои. Според шефът на Националната полиция Христо Терзийски започна издирване на провокаторите и организаторите на бунта заедно с Окръжна прокуратура-Хасково. В лагера пристигнаха шефът на ОДМВР-Хасково, областният управител на Хасково и шефката на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Първанова обяви, че в лагера няма зарази и че медиите са виновни за бунта, който са провокирали отвън с репортажите си.

С настъпването на тъмнината обаче напрeжението отново ескалира като мигрантите опитаха да пробият полицейският кордон, който отговори с гумени куршуми, водни струи и сълзотворен газ. В действие жандармерията пусна и обучени полицейски кучета. Чужденците се оттеглиха в лагера, но започнаха да трошат прозорци и инвентар. Бяха докарани за подкрепление над 700 полицаи. Пристигна и главният секретар на МВР Георги Костов, който ръководи операцията.

„Има ранени четирима колеги, на единия състоянието е притеснително. Няма пострадали бежанци. Използвали сме силови методи, но в рамките на полицейските ни правомощия. Има арестувани над 40 душиза бунтовете“, заяви Костов.

Размириците уплашиха хората от Харманли, които се изсипаха пред центъра, за да протестират.

От преслужбата на Министерски съвет съобщиха, че премиерът в оставка Бойко Борисов пътува за Харманли. Тежковъоръжени полицаи обградиха лагера, бяха извикани и екипи на „Спешна помощ“ и пожарната.

Обстановката до късните часове на 24 ноември остана неспокойна.