Апелативният съд потвърди ареста на ливанеца, призовавал за джихад

0
36
Бахжат Ал-Макуаси Снимки: БТА

Магистратите обясниха, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият ще има достъп до интернет, телефон и приложенията, чрез които е направил и изпратил два видеозаписа

Искам по-лека мярка, каза пред съда обвиняемият. Неговият адвокат Володя Йотов заяви, че мярка „подписка“ е подходяща, по думите му няма обосновано предположение, че клиентът му е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Той представи документи за здравословното състояние на обвиняемия.

Ал-Макуаси е обвинен по глава 14 „Престъпления против мира и човечеството“ от Наказателния кодекс по чл. 407 – „Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

В обясненията си Ал-Макуаси описва случая подробно, като посочва причините, поради които е бил в неадекватно емоционално състояние, когато решава да заснеме два видеоклипа, като тези материали ги изпраща на двамата свидетели, свързани с ДАНС, посочи адвокат Йотов. Той допълни, че няма разминаваме между показанията на свидетелите и тези на клиента му.

На предходното заседание стана известно, че Ал-Макуаси е роден в Бейрут, Ливан, на 1 септември 1973 година. Той е завършил висше образование английски и литература в Дамаск, Сирия. Има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години и е разведен. Мъжът е осъждан, но е реабилитиран.

Днес апелативните съдии посочиха в мотивите си, че има обосновано предположение Ал-Макуаси да е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, както и че има опасност да извърши престъпление. Съдът обясни, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият ще има достъп до интернет, телефон и приложенията, чрез които е направил и изпратил два видеозаписа.

Според съда прокуратурата може да изследва състоянието на обвиняемия, с оглед твърденията му, че е направил и изпратил видеозаписите в състояние на силна емоция, предизвикана от загубата на много негови близки палестинци във войната в Газа и след употреба на алкохол. Съдът отбеляза, че към момента няма данни, поставящи под съмнение това, че Ал-Макуаси е разбирал свойството и значението на действията и е можел да ръководи постъпките си.