Борислав Сарафов: Основната версия за катастрофата е човешка грешка, няма атентат и туби с бензин

0
93
Борислав Сарафов

Мистерия със спасен пътник. Жертвите са 44, свидетел твърди, че е спасил 8 души. Според регистрацията на Капитан Андреево в автобуса са били 52-ма души

Основната версия, по която работи следствието за катастрофата с македонския автобус с 44 жертви, е човешка грешка. Това обяви зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба-НСлС Борислав Сарафов.

Той допълни, че са разследвани версиите за терористичен акт и за контрабанда на гориво, но експертизите са ги отхвърлили категорично. Открити са три туби с остатъци от нафта, но те не са били пълни не са се възпламенили. Няма бензин и други запалителни материали, обяви Сарафов. Според директора на следствието няма нито един пряк очевидец на катастрофата.

Разпитани си двама от пътниците, били са будни, дават точни показания за събитията, показанията им се покриват. Разпитват се още двама в „Пирогов“ назначени са експертизи, аутопсиите са готови, те показват, че са загинали от задушаване не от взрив или травми при катастрофата, обяви Сарафов.

Назначена е автотехническа експертиза с най-добрите експерти. Показанията на оцелелите пътници в автобуса, назначена е пожаро-техническа експертиза, комплексна, защо се е стигнало до напускане на пътната траектория от автобуса, пожара и леталния изход, допълни директорът на следствието.

Утре следовател и прокурор заминават за Скопие. Туби с гориво бензин и дизел, тази версия е отхвърлена. Ще се проверява техническа неизправност. Основната версия по която работи следствието е, човешка грешка, зле организирана пътна маркировка, удар в мантинелата, която е опасна за движението и е способствала за инцидента. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че липсва един пътник от автобуса, според показанията на един от оцелелите той е спасил осем души, а не седем. Телата на загиналите са 44. Губи се един от пътниците. А на ГКПП-Капитан Андреево са регистрирани 52-ма пътници. Предполага се, че един от пътниците се е прекачил на друг от трите автобуса.

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на ВАП пълна проверка на сигнализацията и маркировките по магистралите заради катастрофата, обяви Милева.