Един от задържаните моряци от „Верила“ пътувал до Бразилия и до Ирландия през лятото и есента

4
41441
Снимка на задържания Петков от Русия.

Дрогата за над 20 милиона евро на плавателния съд едва ли е била качена без разрешение „отгоре“

Стефан Ташев

Българските служби са засекли странни пътувания на един от задържаните и обвинени моряци от кораба „Верила“, в който в Ирландия беше открит половин тон кокаин на стойност над 20 милиона евро, научи Breaking.bg от свои източници.

Става дума за 35-годишният Камен Петков, който по информация на ирландските медии е един от задържаните и обвинени моряци заедно с 32-годишния Никола Пенчев.

Петков със снимки от Русия.

Според неофициална информация Петков е главен механик на „Верила“. Засечен е негов странен маршрут. На 6 август е на Канарските острови, на 13 е пристигнал в Ирландия, на 27 август Петков е бил в Санкт Петербург, а на 2 септември 2023 година вече е в град Сантос, Бразилия. Дали това е наркоканал, тепърва ще се проверява.

След задържането на кораба „Верила“ в Ирландия вестник Irish Sun цитира източници от разследването, според които е много вероятно да става въпрос за корупция в средите на пристанищните власти. Постоянното движение на кораба между Южна Америка и Канада е събудило интереса на митническите власти. Разследващите търсят и връзката с ирландски престъпни кланове на територията на Канада.

Предполага се, че дрогата е дошла от Бразилия в северната държава и е трябвало да се разтовари в морето, след като пакетите с кока са били в непромокаеми пакети и снабдени с GPS. Според моряци, да се качи такъв товар, оборудван за приводняване, няма как двамата обвинени моряци да са действали сами. Най-малкото не могат двамата да приводнят сами пакетите. И товареното на дрогата в Канада е станало с разрешение от по-високо място. Възникват и още въпроси.

Според главният секретар на МВР трима от моряците са били с криминални регистрации.

А моряците са с моряшки паспорти, това е вид служебен паспорт, улеснява преминаване през проверки по границите. Тези лица са били най-вероятно с „чадър“ – или от оператора, или от спецслужби.

Прави впечатление профилът в социалните мрежи на един от обвинените Камен Петков. Той е публикувал снимки от Русия, едната е от 24 май 2019 година. В българските служби се проверяват евентуални негови връзки с Москва, въпреки, че от Ирландия към България няма почти никаква информация за заловения кораб „Верила“.