Гешев: В последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи (Видео)

0
211
Иван Гешев Снимка: кадър

Бумът на престъпността се дължи на съзнателни политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления

И тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи. Това заяви Главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури. Ето какво каза още той:

Ситуацията с престъпността е сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от 90-те години. Част от причините са обективни икономически, социални и др.

Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността.

В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни (надявам се да не е така) политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления.

По българските пътища се води война. Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, която липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати.

След разпоредена проверка на ВАП (след катастрофата на АМ „Струма“) за състоянието на пътната мрежа, констатацията е, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми.

Обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация. А ние с МВР сме скачени съдове – ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство.

И тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи.

Трябва да направим всичко възможно в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани. А тези щети са ръст на престъпността.