МВР дава по 60 000 лева за 500 коли на лизинг, вместо да купи нови. Дали доставчикът им не се обслужва от кантората на нотариус Рашкова?

0
1067
Колите на лизинг за МВР ще ни излязат златни.

Далеч по изгодно е да се купят, защото ще имат гаранционно обслужване за по-дълго време

В последните си дни като министър на вътрешните работи Бойко Рашков остави поредната бомба и капан за наследника му от служебния кабинет, алармираха служители на МВР. Става дума за обявената вчера поръчка за похарчване на цели 30 801 504 лв. без ДДС за 500 броя нови автомобили за нуждите на служителите на МВР, осъществяващи контрол на пътното движение. Колите няма да се купуват, а ще се наемат за 4 години на оперативен лизинг, става ясно от обявлението на обществената поръчка.

В документацията пише още, че 150 от неупотребяваните автомобили трябва да са с повишена проходимост. Според техническите спецификации те ще са 4×4 с мощност на двигателя минимум 110 kW и максималната скорост от минимум 170 км/ч. Колите следва да са оборудвани със светлинно-звукова сигнална уредба, монтирана на покрива. Прогнозната стойност на тези автомобили за 4 г. е 10 353 888 лв.

Около 2 пъти повече – 20 447 616 лв., ще бъдат парите за новите 350 коли, за които няма изискване да са 4х4. Мощността на двигателя им трябва да е минимум 95 kW, a минималната максимална скорост – 170 км/ч. Изпълнителят на поръчката е длъжен още да осигури за своя сметка през целия период на оперативния лизинг „Гражданска отговорност“ и „Каско“ на автомобилите.

Обществената поръчка все още е на етап подаване на оферти, които ще бъдат отворени на 24 август. С най-голяма тежест при възлагането на поръчката е критерият за цената.

Простата сметка показва, че всеки един от автомобилите, които трябва да се вземат на лизинг ще струва на държавата 60 000 лева. Далеч по изгодно е за тези пари колите за МВР да бъдат закупени, а не взимани на лизинг. При предишните обществени поръчки за нови автомобили, в случая „Шкода Рапид“, един излизаше по 30 000 лева. Освен това при покупка, а не под наем, за по-дълъг период от време, в зависимост от марката и модела, ще имат и по-дълго гаранционно обслужване. В случая с лизинга нямат.

Според запознати основен двигател на обществените поръчки в МВР е най-довереният човек на Рашков-зам.-министъра Таня Райчева. Информирани задават въпроса дали избраният евентуално дистрибутор на новите 500 автомобила за МВР не е обслужван от кантората на нораиус Рашкова, бивша съпруга на вътрешния министър ?