Надежда Йорданова предложила „облекчение“ за криминални лица в последните си дни в правосъдното министерство

0
223
Надежда Йорданова

Това става с изменение в закона за Европейската заповед за арест

Председателят на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет Мария Карагьозова със скандално разкритие за законодателна поправка, предложена в последния момент от бившата министърка на правосъдието Надежда Йорданова, съобщава „Труд“.

„Министерство на правосъдието, любимото ми знаете, (екипът на Н. Йорданова, лек им път) предложиха в последните си дни още едно тотално „облекчение“ за всички криминални лица, занимаващи се примерно с трансгранична престъпност, убийства и други подобни деяния, но явно нуждаещи се спешно от безнаказаност (според министерството). Предлагат изменение в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЕЗА)“, написа Карагьозова във фейсбук.

„Та тези борци за съдебна реформа предложиха прокурорът да може да издаде ЕЗА най-рано 6 (ШЕСТ) дни след искането за задържане, което се разглежда в публично съдебно заседание и е ясно за всички. Представете си по дело за убийство да знаеш, че някой е в Испания и реално да му дадеш 6 дни, за да се изнесе оттам… примерно в Дубай, Сърбия, където и да е“, обяснява председателят на Гражданския съвет към ВСС.

„Днес е последният срок, 3 август, от общественото обсъждане на този законопроект (ЗИД на ЗЕЕЗА). Това връзва ръцете тотално на разследващите и прокуратурата. Направихме необходимите стъпки в нашия съвет да се противопоставим още миналия петък“, добавя Мария Карагьозова.