От днес „Пътна полиция“ отнема повече контролни точки за някои нарушения на пътя

0
48
Снимка: архив

Ще се отнемат 10 контролни точки за движение в аварийната лента

От днес влизат в сила нормативни промени, според които „Пътна полиция“ ще отнема контролни точки за нарушения на пътя, които водят до възникване на пътнотранспортни произшествия. Завишава се и броят на точките, които ще бъдат взимани за редица други нарушения, става известно от обнародваните в „Държавен вестник“ изменения в Наредба № Із-2539.

Промените предвиждат диференциране на точките, отнемани при шофиране след употреба на алкохол за двата нови интервала на концентрация в кръвта,

от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, съответно 8 и 12 контролни точки. При повторно нарушение се отнемат 20 точки, а 15 точки ще се взимат, когато водачът на превозното средство откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство или тест за установяване употребата на алкохол в кръвта, или не изпълни предписание за взимане на кръвна проба.

Също така от днес ще се отнемат 10 контролни точки за движение в аварийната лента. От МВР отбелязват, че движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение поради застрашаване живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина МПС и възпрепятстване движението на автомобилите от спасителните служби, в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент.

Нарушителите, които се движат в платното за насрещно движение по автомагистралата, ще бъде глобявани с отнемане на 15 точки.

Досега са отнемани по 10 точки, а завишаването се прави, защото нарушението „застрашава директно живота и здравето на хората, пътуващи в правилно движещите се моторни превозни средства“. За повторно нарушение ще се отнемат 20 контролни точки.

Завишава се броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час. При повторно нарушение ще се взимат 21 точки.

От МВР обясняват, че според статистиката над 30% от регистрираните смъртни случай са заради скоростта.

За системно превишаване на скоростта шофьорите ще бъдат глобявани с отнемане на 26 точки.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13. Посочва се, че изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й извършване често завършва с челен удар. Ако не е създадена опасност, но е направено неправилно изпреварване, се отнемат 10 контролни точки.

Увеличава се и броят точки, които се отнемат за нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез. От 5 броят им става 10, тъй като „това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност“.

По 10 контролни точки ще се отнемат при неизползване на предпазен колан или каска, за преминаване при сигнал на светофара,

който не разрешава преминаването, както и когато водачът не даде предимство на пешеходна пътека. При превозване на деца в нарушение на изискванията ще се отнемат 12 контролни точки.

В наредбата се посочва още, че на водачите, които управляват МПС, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места, ще бъдат отнемани 8 контролни точки. Ако автомобилът не е регистриран по надлежния ред или е регистриран, но е без табели с регистрационен номер, ще се взимат 10 контролни точки.

Към мотивите на проекта за промени в наредбата от МВР посочват, че

целта е „възпиране на водачите на моторни превозни средства от извършване на нарушения с голяма обществена опасност“.

Очакванията са да се повиши превантивният ефект на нормативната уредба, с което и безопасността на движението по пътищата.

Причина за промяната, освен да се намали броят на нарушенията на пътя, са настъпили промени в чл. 174 от Закона за движение на пътя, в които са посочени група от нарушения, за които до този момент не са отнемани контролни точки. Завишен е размерът на отнеманите точки за определени нарушения, поради потребността за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, се казва още в мотивите към проекта./БТА