От утре стартират проверките и глобите за зимни гуми

0
43
Снимка: Pixabay

През последния „гратисен ден“ се извиха опашки пред пунктовете

„Пътна полиция“ ще глобява шофьорите, които не са изпълнили изискванията по закона за движение в зимни условия, считано от 15 ноември. Едно от тях е смяна на летните гуми с такива подходящи за сняг. Санкциите ще бъдат в размер на 50 лева.

През последния „гратисен ден“ се извиха опашки пред пунктовете. Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да са със зимни гуми или дълбочината на протектора им да бъде до 4 мм.

„Лятната гума е създадена с такъв тип материали и компоненти, които да позволяват тя да осъществява добър контакт с пътната настилка при по-високи температури. Прави и канали за отвеждане на водата при по-висока скорост. От друга страна, зимната гума е съставена от каучук, който е много по-устойчив при температурите под 6 градуса. Лятната гума се втърдява при температури под 6 градуса, а зимната запазва своята структура“, поясни търговският представител във фирма за гуми Марин Сираков, съобщава „България он еър“.

Той подчерта, че са създадени универсални европейски етикети, на които са написани всички параметри.

„Сред тях са разход на гориво или съпротивление при търкаляне – колкото по-близо до буква А, толкова по-добре. Вторият параметър е сцеплението на мокро – отново колкото по-близо до буква А, толкова по-добре. Третият параметър е шум, който гумата издава при движение във външна среда“, коментира Сираков.

Според него няма конкретен отговор на въпроса „колко сезона можем да изкараме с едни и същи гуми“, тъй като те трябва да бъдат инспектирани редовно и да бъдат поддържани в работно налягане.