Приеха механизма за търсене на наказателна отговорност и повече отчетност на главния прокурор на първо четене

0
36
Снимка: НС

Този закон на второ гласуване трябва да бъде гласуван така, както е внесен от Министерски съвет, за да е ясно, че това е законопроектът Зарков и той носи абсолютно пълна отговорност за този текст, обяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС

Със 191 гласа ЗА, нито един против и 33-ма въздържали се парламентът прие на първо четене механизма за търсене на наказателна отговорност и повече отчетност на главния прокурор.

ПГ на Костадин Костадинов гласува с „въздържал се“ на промените

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява обвинител номер едно и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаване на тази длъжност. Предвижда се той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор предвижда законопроекта. Те трябва да отговарят на няколко условия, минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Като болезнено актуален определи законопроекта служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Прокуратурата ще има достстъчен авторитет. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа „мъка без край”. И това води до нейния мъчителен край“.

„Надявам се да започнем съвсем скоро и сериозната работа по конституционни изменения“, заяви  Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

„Този закон на второ гласуване трябва да бъде гласуван така, както е внесен от Министерски съвет, за да е ясно, че това е законопроектът Зарков и той носи абсолютно пълна отговорност за този текст. Това, което виждаме в момента, и това, което ще се случи днес в тази зала, е как политическата целесъобразност побеждава над законосъобразността и над конституционосъобразността“, коментира Радослав Чолаков от ГЕРБ. Той обясни на Георги Свиленски от БСП, че кабинетът им с Кирил Петков е вкарал този закон в ПВУ и затова той трябва да се приеме.