Прокуратурата, ДАНС и МВР задържаха австриец, свързан с „Хамас“

0
41
прокуратурата
Снимка: архив

37-годишният мъж е издирван с Европейска заповед за арест от австрийската прокуратура

Прокуратурата, ДАНС и МВР задържаха гражданин на държава членка на ЕС, издирван от австрийските власти за участие в терористична дейност, съобщиха от държавното обвинение.

В резултат на съвместни действия на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), МВР и прокуратурата е задържан гражданин на държава членка на Европейския съюз – Е.А., на 37 г. Той е обявен за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с терористичната организация „Хамас“.

Е.А. е задържан в гр. София на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в гр. Велс, Австрия.

Предстои материалите да бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура (СГП), в чиято компетентност е да постанови задържане на лицето за срок до 72 часа и да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ в Софийския градски съд. Това се налага с оглед осигуряване на чуждестранния гражданин за нуждите на производството по Закона за екстрадицията и Eвропейската заповед за арест.