Прокуратурата нареди на ДАНС и ГДБОП проверка на Костадин Костадинов за реч на омразата

0
1063
Снимка: архив

Държавното обвинение се е сезирало от публикации в медиите

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49. Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите. Конкретно престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от държавното обвинение.

Чл. 162 от НК гласи следното:

Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДА „НС“) и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, допълват от прокуратурата. Става дума за написаното от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов във фейсбук по повод „похода“ на Пригожин съм Москва и последвалите събития. В него Костадинов призовава към унищожение на „уродливата измет“, визирайки противниците на Путин в България.