Прокуратурата разследва 4-ма с наложени санкции от САЩ, трима са дадени на съд

0
87
прокуратурата
Снимка: архив

Ще продължим активните си действия, целящи отстояване върховенството на закона, казва главният прокурор Иван Гешев

Американските правоохранителни органи са наши стратегически партньори, написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев по повод наложените санкции от страна на САЩ върху шестима българи – бизнесменът Васил Божков, бившият депутат Делян Пеевски и заместник-председателят на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Гешев подчертава, че Прокуратурата ще продължи активните си действия, целящи отстояване върховенството на закона.

След като докладът на Департамента на САЩ, Прокуратурата на Република България изпрати позиция до медиите, в която заявява, че напълно споделя позицията на американските си партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията, се посочва в съобщението.