Прокуратурата задържа 20-годишен, счупил с камък стъклото на полицейския бус при погромите снощи

0
57
Над 14 души са ранени.

Спрямо още 30 души, задържани след протеста срещу БФС, се прилагат мерки от Закона за футболното хулиганство

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на протест по повод футболен мач. Това съобщиха от държавното обвинение.

На 16.11.2023 г. около 19.35 ч. пред сградата на Посолството на Република Турция в гр. София, обвиняемият Е.П. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус марка „Фолксваген“. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Е.П. е обвинен и за това, че е повредил  чужда движима вещ, която е държавна собственост.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.325, ал. 2,вр.ал.1 от НК и по чл. 216, ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Е.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Софийска районна прокуратура наблюдава и ръководи още две досъдебни производства за счупени и повредени недвижими вещи, както и за хулигански прояви. Разследването по тях продължава.

Спрямо близо 30 лица, които първоначално са били задържани за срок до 24 часа от органите на МВР по време на протеста, се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, допълват от прокуратурата.