Проверяват и ръководни кадри в МВР за връзки със Семерджиев

0
21
Иван Демерджиев

Все още няма уличени полицаи, които да са подали молби за напускане

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е възложил проверката по случая „Семерджиев“ да се разшири и обхване ръководните кадри и очаква резултатите от нея. Това коментира той пред журналисти.

Министър Демерджиев съобщи, че все още не му е докладвано дали има полицейски служители, които сами да напуснат системата, след призива му да се оттеглят, тъй като са прикривали противозаконни прояви на Георги Семерджиев – мъжът, причинил тежката катастрофа на столичния бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени.

„Вярвам, че ще има такива, по отношение на тези, които се намират в доклада на инспектората, той е предаден и са започнати образувания на дисциплинарни производства. Възложил съм тази проверка да се разшири до ръководните кадри, които стоят над персонално отговорните служители, за да видим, дали те са упражнили контрол“, каза министър Демерджиев.

Министърът съобщи, че проверката не е констатирала конкретни облаги. Той коментира, че е достатъчен фактът, че полицейските служители са нарушили закона, за да подпомогнат едно лице, което очевидно се занимава с престъпна дейност.

Демерджиев посочи, че за него един от най-фрапантните примери е издаването на наказателни постановления за очевидни престъпления. Има преписка, която е забавена, има поне три случая за деяния от престъпен характер, които вместо да се насочат към компетентните органи, са били санкционирани от полицейските служители с наказателни постановления. Има случаи, в които е допуснато, лицето да избяга, след като е задържано от органите на МВР, което е абсурдно, добави Демерджиев и уточни, че са известни два такива случая.

Министърът посочи още, че има уверението, че дисциплинарните производства ще се развият по възможно най-бързия начин.