Районната прокуратура започва разследване на всички сигнали за насилие над жени  в Стара Загора от 2015 г. насам

0
35
Снимка: архив

Тя се самосезира от публикации в медиите

Районната прокуратура в Стара Загора се самосезира по публикации в медии с твърдения за упражнено насилие над жени в града. Наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка, съобщиха от държавното обвинение. В сряда сутрин в ефира на „Здравей, България” PR мениджърът Гергана Янков, авторът и модел Пам Велидис и кинорежисьорът и сценарист Зорница София обявиха, че бръсненето на коси и качването в интернет на порнографски материали с жени, без тяхно разрешение, е мода в Стара Загора. От това се оплаквали десетки потърпевши.

„Съществуват затворени Telegram групи, в които често се разпространяват снимки на жени с обръснати глави с цел наказание, както и голи кадри“, обясни Пам Велидис.

От прокуратурата заявиха, че е „указано да се снемат обяснения по обстоятелствата, касаещи посочените в публикациите посегателства, да се конкретизира времево и с точна фактология къде и какво се е случвало и по отношение на кого“. Ще бъде изискана справка от полицията в града относно това дали има такава подадена информация за периода от 2015 г. до настоящия момент.

Ще се изиска и справка от органите на полицията, от която да е видно извършвани ли са проверки на заведенията с работно време след 23:00 часа и дали са констатирани нарушения. Ще се изяснява още дали са правени проверки на лицата, работещи като охранители в заведенията и има ли нарушения на изискванията при тяхното назначаване на работа, както и в тази връзка дали са били сигнализирани Инспекция по труда, НАП или други държавни институции.

Разпоредено е проверката да се извърши в най-кратки срокове.