Руските шпиони копирали секретна информация на НАТО

0
248
Снимка: ПРБ

Военна прокуратура с нови данни за шпионския скандал

Военна прокуратура излезе с нова информация за разбитата шпионска група, обслужвала ГРУ и руското военно разузнаване. Според новите разкрития шпионите са изнасяли секретна информация от Народното събрание и МО от НАТО. Ето съобщението:

Във връзка с постъпили множество запитвания относно образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 109 от Наказателния кодекс (ръководене и участие в група за извършване на престъпления против Републиката) и по чл. 104 ал.1 от Наказателния кодекс (шпионство в полза на чужда държава), Военно-окръжна прокуратура-София (ВОП-София) предоставя следната допълнителна информация:

При разследването са назначени технически експертизи на множеството иззети от обвиняемите лица флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони.

Част от експертните заключения са изготвени и приобщени към доказателствата по досъдебното производство. Установено е, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията, в които е класифицирана и представлява държавна тайна.

В служебните помещения, съответно в Народното събрание и в Министерство на отбраната, ползвани от обвиняемите Л.М. и П.П., са намерени и иззети документи, съдържащи класифицирана информация, до която те не са имали достъп по служба и не са били нейни адресати. Документ, намерен в помещение, ползвано от Л.М., е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България

В служебния компютър на обвиняемия Д.В. се съдържа информация, че същият е осъществил достъп до 18 файла, информацията, в които представлява държавна тайна по смисъла на ЗЗКИ. Категорично е установено, че обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.

В хода на разследването беше установено, че документите, които обвиняемият П.П. е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.

При претърсвания в дома на обвиняемия И.И. са открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.