Съдът окончателно: Борисов е арестуван незаконно

0
36
Борисов на излизане от полицията.

Рухна поредната лъжа на Рашков и „промяната“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е арестуван незаконно и без никакви доказателства за извършено престъпление. Това потвърди и последната, втора, съдебна инстанция-Софийският административен съд. Магистратите потвърждават напълно решението на Софийския районен съд.

Така точно преди изборите рухва поредната лъжа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков-Дамаджаната и неговите ортаци от „промяната“, начело с Кирил Петков. Националната полиция е осъдена да плати 480 лв. обезщетение за незаконен арест Бойко Борисов.

С решението се потвърждава първата присъда, че през март бившият премиер Бойко Борисов е бил задържан незаконно от полицията. Тогава МВР нахлу в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на националната полиция за денонощие.

Впоследствие обаче прокуратурата не откри данни, върху които би могла да продължи ареста или да повдигне обвинения, и те бяха освободени.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов не покрива стандарта за непроизволност и законност, установили от административния съд. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

При задържането му не са били събрани никакви доказателства за извършено престъпление, са приели магистратите.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от Националната полиция обжалваха първата присъда. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова.

През цялото време Рашков се хвалеше как обжалват и как съдиите на първа инстанция са сбъркали.