Шофьорът на НСО от катастрофата край Аксаково е имал глоби за превишена скорост, показва справка на „Пътна полиция“

0
390
Снимка: Нова тв

От записи на охранителна камера се вижда,че джипът на НСО се движи много по-бързо от останалите коли. А звуковата сигнализация се чува непосредствено преди удара

След катастрофата с кола на НСО, в която е пътувал и Кирил Петков, справката в „Пътна полиция” сочи, че и двамата водачи имат провинения назад в годините. Това обясни комисар Мария Ботева в ефира на Нова ТВ, коментирайки инцидента с автомобил на НСО край Аксаково, при който загина водачът на другата кола, а спътницата му бе откарана в тежко състояние в болницата във Варна, но вече е без опасност за живота.

Такива, които не влияят пряко на безопасността на движението. Примерно неправилно паркирано превозно средство”, обясни комисар Ботева.

Тя призна, че шофьорът на НСО е глобяван назад във времето и за превишена скорост.

Пренебрежимо ниско превишения на скоростта. Общо четири регистрирани такива”, уточни Ботева.

По отношение на знака „Стоп”, за който имаше информация, че шофьорът не е видял, тя каза, че първоначалният оглед сочи, че знакът е поставен на правилното място.

Всички автомобили на НСО имат необходимите документи, преминават годишен технически преглед. Съответният автомобил също е преминал, има сключена застраховка „Гражданска отговорност”. Когато става въпрос за такива организации, полицата е колективна, обясни още комисар Ботева.

По информация на БНТ разследващите установяват с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който катастрофира вчера край Аксаково. Назначени са експертизи, изискани са записи от охранителни камери по пътя, разпитани са свидетели. Сред тях и четиримата пътници в автомобила – Кирил Петков, Найо Тицин и двамата служители на НСО.

Предполага се, че катастрофата е предизвикана от автомобила, който е отнел предимството на колата на НСО. Водачът на цивилната кола загина на място. Днес стана ясно, че е той е бил професионален шофьор.

БНТ разполага с кадрите от видеохранителна камера. На кадрите, които показват движението по пътя метри преди катастрофата, се виждат само гумите на преминаващите автомобили. Вижда се,че джипът на НСО се движи много по-бързо от останалите коли. А звуковата сигнализация се чува непосредствено преди удара.

Камен Бойчев, който е бил свидетел на инцидента, разказва, че в следствие на жестокия удар цивилната кола е била смазана, а вратата от страната на шофьора – блокирана.

„Тук изкарахме един кози крак, да отворим вратите. Там вътре имаше мъж и жена. Дойдоха пожарната, дойдоха Бърза помощ. Виждаме, че имат по-големи такива машини, ножици, чрез тяхната помощ вече тук събраха се много от органите на реда и с тяхната помощ тогава изкарахме“, споделя очевидецът на инцидента.