Специализираните съд и прокуратура затвориха от днес

0
65
Снимка: архив

Измененията в Закона за съдебната власт влизат в сила

Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа. Измененията в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ влизат в сила от днес.

Структурите са създадени през 2010 г. и 2011 г., като целта е да се гледат бързо и точно делата срещу организирани престъпни групи.

През 2017 г. Специализираният съд започва да гледа дела срещу лица, заемащи висши длъжности, по обвинения в присвояване, безстопанственост, корупция.

Народното събрание закри специализираните съд и прокуратура на 14 април. След 10 часа дебати депутатите приеха промени в ЗСВ, предложени от правосъдното ведомство и внесени от Министерския съвет.

Като резултат след закриването на спецправосъдието окръжните и районните прокуратури и съответните съдилища ще поемат делата.

Софийският градски съд ще разглежда делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за престъпления против републиката. На СГС са подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура.

По данни от началото на април 2022 г. общо висящите дела, които подлежат на доразглеждане, са 156, от тях – 21 дела, на които е даден ход по същество в Апелативния специализиран наказателен съд, и 135 дела с проведено разпоредително заседание в Специализирания наказателен съд./Tribune.bg