Спецпрокуратурата удари човек от шпиц-командата на Бойко Рашков в МВР

0
1060
Ангел Папалезов

Разследваният за връзки с Васил Божков полицай е Ангел Папалезов

Връзките с хазартния бос Васил Божков изсветляват все повече около служебния МВР шеф на Румен Радев – Бойко Рашков. Поредната такава лъсна покрай акцията на прокуратурата в дома на висш полицай, разследван за участие в престъпна група за пране на пари и търговия с културни ценности, съобщава Агенция „ПИК“. Става дума за Ангел Папалезов, който е бивш началник на на сектор „Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

На поста там той наследява Кирил Христозов, който пък по-рано бе и шеф на фондацията на Божков – „Тракия“, след като оглавяваше и борбата с иманярите в ГДБОП. Заемането на стола му от Папалезов се оказа с днешна дата съвсем неслучайно и това лъсва и от разследването на прокуратурата срещу него , тъй като той е засечен в незаконната група за антики, както и във връзки с Божков.

Бойко Рашков

Едва ли обаче е случаен и фактът, че именно Папалезов оглави шпиц-командата на МВР шефа на Румен Радев, за която ПИК преди седмица съобщи, че е сфорирана от Бойко Рашков и пратена в ГДБОП, където има куп разработки срещу Васил Божков.

Още повече, че Рашков сам разкрива гузността си с действията си, тъй като часове преди днешната акция, вчера следобед изненадващо решава да отзове Папалезов от дирекцията за борба с организирана престъпност без никакви мотиви, разкриха полицаи пред ПИК.

„В четвъртък го праща да рови в ГДБОП, да проверява разработки срещу Божков, а вчера изневиделица го маха. Никой не подозираше какви са причините, преди тази вечер да стартира акцията на прокуратурата. Опитват да заметат следите, но все пак са минали няколко дни и няма как това да бъде прикрито“, коментираха висши полицаи пред ПИК.

Васил Божков

Те разкриват още, че Ангел Папалезов от години е доверено лице на Васил Божков и самия факт, че Рашков го е издигнал веднага след поемането на МВР, бил достатъчно притеснителен. Не е обаче никак изненадващо, с оглед на факта, че Божков успя да назначи за началник на кабинета на Бойко Рашков преди това и учредителката на партията си и заличена кандидат-депутатка Елена Фичерова.

А до момента МВР шефът на Румен Радев, а дори и самият президент, не са дали никакво обяснение за това. Припомняме, че в края на миналата седмица ПИК разкри, че новата шпиц-команда на назначения от Румен Радев служебен вътрешен министър Бойко Рашков, начело на която бе Папалезов, има за цел да разчистит неудобните за него хора в МВР като започна от ГДБОП, които разследват Васил Божков.

Медията ни още тогава съобщи, че освен да изготвят разработки срещу настоящите директори на главните дирекции, на база доноси от притиснати служители, включително от чистачките в службите, Папалезов и сие имали за задача да проверят и оперативно разработки и дори висящи досъдебни производства срещу известни олигарси. Акцията на прокуратурата сега разкрива всички схеми на метежническата компания и оставя шпиц-командата на Рашков без командир. От разследването засега няма официална информация и не е ясно дали има и други замесени полицаи.