Спецакция на „Пътна полиция“ в София за три дни отне 21 книжки, прибра 12 коли и 2 мотора

0
47
Пътна полиция прави проверка на мотор по време на акцията. СНИМКА: МВР

За установени нарушения са съставени  243 акта и 541 фиша, връчени са и 1686 фиша

Специализираната полицейска операция за пътен контрол бе проведена в последните три дни от миналата седмица на територията на столицата. В действията се включиха и полицейски екипи с мотоциклети на отделите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“. Това съобщават от МВР.

За периода от 13 до 15 октомври са проверени 2196 моторни превозни средства и 2445 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени  243 акта и 541 фиша, връчени са и 1686 фиша. Сред най-често констатираните нарушения, за които са съставени актове са: непоставяне на обезопасителни колани – 83; липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 14; ползване на мобилен телефон – 12; неправоспособност – 8; отнемане на предимство на пешеходци – 6 и други нарушения на Закона за движение по пътищата. Направени са 818 проверки за алкохол и наркотични вещества, от които 4 показали положителен резултат за употреба на наркотици, 3 – за наличие на над 1.2 промила алкохол в издишания въздух и 3 – до 1.2 промила.

Отнети са 21 свидетелства за управление на МПС и е прекратена регистрацията на 12 автомобила и 2 мотоциклета. При четирима от водачите на мотоциклети е установено, че шофират без необходимата по закон категория, а при един – че е поставил неправомерно регистрационна табела.

Намаляването на пътнотранспортния травматизъм и спазването на Закона за движение по пътищата е сред основните приоритети на ръководството на СДВР. Полицаите ще продължат безкомпромисно да съблюдават за спазване на правилата за пътното движение и санкциониране на нарушителите на законовите принципи.