Даниел Митов: Даваме на Украйна 100 бронирани машини от жандармерията

0
101
БТР на жандармерията ще отидат в Украйна. СНИМКА: КАПИТАЛ

Техниката е с отпаднала необходимост в МВР

„Разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави над 100 бройки бронирана техника, която е с отпаднала необходимост за българската жандармерия и за нуждите на МВР, държа да подчертая. Това е немалка помощ в тези условия“.

Това заяви в кулоарите на парламента Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Става въпрос за изготвения проект на решение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС България да даде на Украйна бронетранспортьори на жандармерията с отпаднала необходимост.

От думите на Митов стана ясно, че идеята е дошла след посещението у нас на президента на Украйна Володимир Зеленски преди две седмици, но и след преглед на институциите с какво можем да се разделим. Прегледът на службите за това какво можем да дадем обаче продължава.

„Това са бронирани машини, които в крайна сметка при нашите условия, за щастие мирни, няма нужда от тази бронирана техника, а в Украйна тя ще бъде от полза на украинските военни“, обясни Митов.

„Тя не е увредена, но е класифицирана като техника с отпаднала необходимост, тъй като е произведена преди много дълго време“, отговори той на въпрос как БТР-ите ще са полезни на украинците, щом у нас не се използват.

Митов увери, че именно защото машините са стари и жандармерията ни не ги ползва, такова дарение не може да намали отбранителните способности на страната, както и че те никога не са били на армията, а само на МВР.

„Колкото решения на парламента искат нашите опоненти, толкова ще им предоставим, за да подчертаем доминацията на евроатлантическото мнозинство в този парламент. Опонентите ни са тези, които непрекъснато твърдят, че за всяко нещо трябва да се взема решение на парламента. Ще го взимаме, ако трябва, в парламента всяко едно такова решение, за да им е ясно, че в крайна сметка България стои на правилната страна на историята и че няма да се огъне“, каза още Митов.