Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС за експулсирането на руските свещеници

0
47
Снимка: архив

БСП поиска изслушване на шефа на службата, но той се оказа в командировка

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще изиска доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“, касаещ решението за експулсиране на руските свещеници.

Това обяви председателят на Народното събрание в отговор на искането на Корнелия Нинова за изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

В процедура по начина на водене Корнелия Нинова настоя Росен Желязков да припознае това тяхно искане, за да бъде включено като точка в дневния ред от програмата за днешното извънредно пленарно заседание. Според преседателя на БСП докладът с взетото решение за гонене на свещениците бил мистериозен

„Всички се упражняват сега в много добро познаване на църковните дела, но и всички се позовават на този доклад. Никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него. Има информация, че е изготвен на база натиск отвън“, коментира Нинова.

По думите ѝ ако тези хора са били наистина шпиони, те са без дипломатически статут. Редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени. Очевидно е, че нямат сериозни доказателства за такова нещо, затова бързаха да ги изведат от страната, уверена е тя.

Нинова коментира, че е много е странно, че и премиерът Денков се е  дистанцирал от този доклад.

„Не можем да ви кажем дали ДАНС са си свършили работата, докато не видим доклада. Искаме да ни го представи и да обясни какво се е случило“, каза Нинова.

Тя посочи, че случаят с руските свещеници се ползва за нова битка кой да овладее службите, но не в името на националната сигурност, а да ги използва за информация – за лични, партийни цели, за натискане на опоненти. Нинова заяви, че по отношение на службите трябва да се запази принципът за разделение на властите.