Местан на съд за катастрофата с убитото дете

0
40
Снимка: архив

Подсъдим ще бъде и шофьорът на другата кола

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу Юсеин Ахмед и Лютви Местан, привлечени като обвиняеми за катастрофата, при която загина дете.

При нея загина 6-месечното бебе на Ахмед. Челният удар между колите, управлявани от двамата мъже, стана на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско.

Юсеин Ахмед е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г. на пътя за село Загорско при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, не се е движел възможно най-вдясно в платното за движение и не е намалил скоростта.

Той се е движел със скорост над разрешената от 90 км/ч за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му – не му поставил обезопасителните колани, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.

На съд е предаден и Местан за това, че идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се е съобразил с пътен знак Б2 и с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетно дете, пътуващо в другия лек автомобил.

Предстои Окръжният съд да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.