Странно! Българският фейсбук ври и кипи от омраза за събитията в… САЩ

0
195
каталуния
Снимка: архив

Спрете се, зилоти! Омразата не е ценност, а атавистичен примитивизъм

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

От няколко дни целият мой периметър във ФБ – приятели и последвали – ври и кипи от слово на омразата. Включително и в мненията под моите постове. Колкото и да е странно, това са мнения на българи, които коментират последните развития в САЩ след 6 януари.

Напрежението е по-високо дори от това през месеците на пролетта и лятото, когато съвпаднаха протестите в Америка с тези в центъра на София.

Интересен е въпросът защо американската драма предизвиква толкова голям чисто български интерес (в моята оценка тук не включвам дебата в социалните мрежи на самата Америка или в европейски страни). Още по-интересен е фактът, че тази драма провокира толкова голямо озлобление и открит изблик на омраза в българските коридори на социалните мрежи. Аз не деля омразата на българска и чужда, нито на либерална и консервативна.

Искам обаче да припомня, че омразата не е либерална ценност. Тя не е и консервативна ценност. А всичко, което българите са постигнали в своята история, се дължи на тяхното въодушевление, а не на тяхната омраза. Спрете се, Фейсбук зилоти! Калта, която хвърляте, се връща върху вас. Всички човешки, обществени проблеми се разрешават с добронамереност и упоритост. Омразата не е ценност. Омразата е атавистичен примитивизъм.

/ бел. ред. зилоти – юдейски въстаници срещу Римската империя, ревностен, фанатичен почитател или последовател/