Въпросите около смъртта на Владимир Пелов

Откъде бандити имат толкова оръжие ?

2
832
пелов
Брифингът на полицията и прокуратурата не даде отговори на много въпроси. СНИМКА: МВР

Ние знаехме, че е в Ботевград, звучи като ние знаехме, че готви бягство от затвора

Стефан Ташев

Около убийството на Владимир Пелов се натрупаха доста въпроси, които не получиха отговор от пресконференцията на полицията и прокуратурата.

Затова не е лошо институциите да се потрудят малко и да дадат смислени отговори.

Рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев, определяни като опасни психопати, избягаха на 3 април през централния вход на затвора в София, като стреляха по надзиратели с оръжие.

И до момента, два месеца след бягството, никой не даде отговор как е внесено оръжието в затвора. Някакви началници мънкаха, че през контейнерите за храна или през оградата, но нищо конкретно.

Затова нека институциите кажат как Пелов се сдоби с оръжие зад решетките ?

Досега Страшилището на Ботевград бе обявяван два пъти за национално издирване – през 1998 г след убийството на сараф в Пловдив и през 2010 г след въоръжения грабеж на златарско ателие, зрелищно бягство и стрелба по полицаи в Ботевград.

И при двата случая Пелов се криеше в района на Ботевград. Според думите на шефа на Областната полицейска дирекция-София Георги Григоров те са имали информация, че бандитът от един месец се крие в района, който му е изключително познат, но не са го намерили. Търсели го всеки ден, но не успели да го хванат.

Това звучи като информацията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че МВР е имало информация, че Пелов готви бягство от затвора. И ? Ми, да той избяга.

Затова нека МВР отговори търсен ли е сериозно беглецът ?Или само е отбиван номера както с Росен Ангелов, шесторният убиец от Нови Искър ? Който се оказа издирван от 9 години заради влязла в сила присъда.

Това не му попречило да си живее във вилната зона Луково, да ходи на работа в София и дори да води малки момиченца във вилата си.

Това е пето убийство в Ботевград за последните години, заяви пред медиите кметът на града Иван Гавалюгов.

Поредното убийство беше преди няколко дни.

В Ботевград – като в Дивия запад. Всеки ден в града има обири и бой, сигнализираха местни жители. Те се оплакват, че полицаите са малко и никой не може да спаси гражданите от бандитите.

Коренът на проблема, според мен, е чувството за безнаказаност. То пък произтича от силно намаления състав на местното полицейско управление – 25 униформени са на щат там, което е поне два пъти под санитарния минимум. Има по два патрула на смяна за денонощие, коментира кметът Иван Гавалюгов. Това е репортаж на Нова телевизия от 4 юни тази година.

Полицейското управление в Ботевград е в окаяно състояние и то не от вчера. Началниците се сменят като носни кърпички и са пращани там от София едва ли не по наказание. Няма желаещи за работа в полицията. А районът наистина е като Дивия Запад. Градът се превърна в център на сутеньорската мафия, наскоро при операция край града бе разбита банда за трафик на мигранти. Наркобизнесът в града бележи разцвет.

Какво прави МВР и Областната полицейска дирекция по въпроса ?

След убийството в Ботевград снощи стана ясно, че Пелов е бил с два пистолета, а опонентът му с един. Пак според кмета Гавалюгов раненият Марио Панчев няма легални доходи и не е ясно с какво се препитава. Според полицията е криминално проявен, лихвар и сводник.

Откъде Пелов и Панчев имат толкова оръжие ?

Въпроси, на които надявам се ще се получат някога отговори. А институциите не е лошо да кажат истината, защото замитането под килима, ражда слухове и фалшиви новини, които не работят за тях.