Започва поредната част от измамата „Мигранти завладяват България“

Манипулацията със страховете на хората води до добри политически дивиденти по избори

0
973
мигранти
Бунтът на мигрантите в Харманли. Явно някой иска повторение на този сценарий.

Центровете за бежанци са празни, но фалшиви новини заливат социалните мрежи

Стефан Ташев

Първите орди от мигранти вече се нанасят в лагера в Харманли, а медиите мълчат. Бойко продаде България, превръщат ни в бежански център…..

Подобни фалшиви новини циркулират в социалните мрежи и манипулират обществото. Разпространяват се от сайтове с неясна собственост като „Bultimes“, „Bnews“ и „Spodeli.eu“, повечето свързани с проруска пропаганда.

Откъде идва информацията за „ордите“ от мигранти?

Според един от сайтовете-от неизвестен очевидец, който „минал покрай лагера в Харманли и видял как настаняват първите върнати на България мигранти“. Според друг от посочените сайтове за фалшиви новини информацията идва от Сдружение на билкари.

„От една седмица стотици мигранти нахлуват в Харманли в закрити камиони, в микробуси със затъмнени стъкла. Новите бежанци обясняват, че са ги извадили от лагерите в Германия и са ги натоварили на самолети за България.

Хората в Ямболско казват, че на Безмер нощем кацат по няколко самолета с мигранти. Мигрантите ще бъдат настанени в Харманли, Царево и в други села и градове на Странджа. Правителството предвижда да пръсне мигрантите на малки групи по 50 – 100 човека в малките градове в Странджа като Средец, Малко Търново Царево Ахтопол. Ще ги настаняват в общински апартаменти по силата на постановление № 208 на Министерски съвет, според което кметовете са задължени да предоставят жилища на мигрантите, безплатна храна, безплатни медицински грижи“, съобщават „билкарите“.

Фалшивите новини по темата мигранти започнаха още преди срещата на лидерите на страните от ЕС в Брюксел, още преди да бъдат обсъдени и приети договореностите между различните страни.

Още тогава бе обявено, че „Борисов е продал страната и ние ще се превърнем в резерват за мигранти и бежански лагер“.

Тези фалшиви новини се появиха „случайно“ заедно с изявленията на Корнелия Нинова и други червени другари по темата „Миграция“. Според БСП премиерът се е споразумял с ЕС срещу пари България да стане санитарен кордон или бежански лагер за милиони мигранти.

Ако се вярва на тези информации Меркел и коалиционните й партньори още не се бяха разбрали в Германия, но германски самолети вече стоварват в Странджа мигранти от Берлин.

Каква е истината с „ордите“, които завладяват България ?

По данни на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет-ДАБ към дата 3 юни 2018 г в центровете й в софийските квартали „Овча купел“, „Враждебна“ и „Военна рампа“, в Харманли, Пъстрогор и Баня са настанени общо 602-ма бежанци. Това прави запълване на едва 15% от капацитета на центровете, обяви пред Breaking.bg говорителят на ДАБ Галина Панайотова.

Статистиката на Дирекция „Миграция“-МВР към 31 май 2018 година сочи, че в двата центъра за временно настаняване на министерството, в Бусманци и Любимец, има общо 207 мигранти, при капацитет от 700 души.

Прави се елементарен опит за манипулиране на хората, че след срещата в Брюксел всички мигранти отишли в Западна Европа, ще бъдат върнати в България.

Дали това е вярно ?

Писачите на тези фалшиви новини не познават европейското законодателство. Става дума за станалия вече прословут Дъблински регламент, според който казано най-елементарно, заловените например в Германия мигранти трябва да бъдат върнати на първата страна, която ги е регистрирала.

Много преди срещата в Брюксел, а и на нея, стана ясно, че Дъблинският регламент е мъртъв и неработещ след огромната вълна от мигранти към Европа в периода 2013-2017 година.

По данни на Дирекция „Гранична полиция“ към май месец 2018 година са заявени към България трансфери по Дъблинския регламент на общо 202-ма души, но са осъществени такива на едва 59 души.

Каква е истинската картина с мигрантите ?  От януари до края на май у нас са задържани 610 нелегални мигранти на вход и на изход на държавните граници. Цифрите са направо смешни в сравнение с 2013-2015 година, когато са залавяни по над 11 000 души нелегални у нас.

През целия май заловените са 106, от които 81 са върнати обратно. За първите пет месеца на тази година България е извела обратно 370 души.

Орди явно няма.

През май 2016 г България бе първата страна от ЕС, която подписа спогодбата за реадмисия с Турция. Реадмисията означава връщане на нелегално преминали българо-турската граница обратно в южната ни съседка.

По данни на МВР за същата година, за 2017 и 2018 година официални данни няма, сме върнали на Турция 90 души, а на Гърция 303-ма.

На кого е нужна поредната част от сериала „Мигранти завладяват България“ ? Ще се разбере на кой. Вероятно на тези, които организираха сблъсъците в центъра в Харманли и протестите пред другите центрове в София като „Овча купел“.

Манипулацията със страховете на хората води до добри политически дивиденти по избори.  Затова ли се свири на тази струна сега ? Или някой е решил да прави година по-рано предизборна кампания ? Остава да видим.