Защо полицаите не протестират в Бяла ?

Много от синдикалните лидери получават и пенсия и заплата

0
245
полицаи

Абсурд е главният секретар на МВР да кара подчинените си да заработват заплатите си 

СТЕФАН ТАШЕВ

Днес полицаите, и по точно един от синдикатите в МВР, отново протестират. Първо в София, после в други градове. Ще има скъсани „кубинки”, стари дрехи, искания за по-високи заплати. Всички са съпричастни към протеста-медии, синдикати и т.н. Всички са възмутени -как може полицаите да работят при толкова лоши условия и за малко пари.

Но една кървава драма от преди 10 дни в град Бяла, Русенско, ни кара да се запитаме: А работят ли полицаите достатъчно добре, за да искат по-високи заплати ?

Става дума за нелепата смърт на едно 18-годишно момче, Алекс от Русе, пребито до смърт за една цигара от тумба цигани. Оказа се, че ако в града е имало полиция през нощта, инцидентът е можело да бъде избегнат и момчето да си е живо и здраво.

Според кмета на Бяла той е искал вечерен час и засилено полицейско присъствие в града точно да се избегнат такива сблъсъци. От полицията му обяснили обаче, че те работят до 17 ч, имат недокомплект, каква дума само, нямат хора и т.н. Абе казано по-просто-гледай си работата г-н кмете.

След смъртта на момчето в неделя, Алекс почина в русенската болница без да дойде в съзнание, главният секретар на МВР Младен Маринов нареди на РПУ-тата да имат денонощно дежурни полицаи.

Това е пълен абсурд-професионалният ръководител на МВР да нарежда на подчинените да си вършат работата.

Значи какво излиза, престъпниците трябва да се съобразяват с факта, че полицията в малките градчета работи до 17 ч . След това униформените почиват. Оправданията с недокомплект, липса на бензин, дрехи, обувки и не знам какво си още, са нелепи. Ти или си полицай, тоест човек, който се е заклел да служи на обществото, или си някакъв чиновник, който работи за едната държавна заплата от 8 до 17 ч.

Тоест излиза, че си постъпил в полицията, за да уредиш материалното си положение, а не да служиш на обществото. Ако някой от РПУ-Х си беше свършил работата, сега Алекс щеше да е жив.

Какво да кажем за жестоко убитата студентка в София от психопат, срещу когото семейството на бившата му съпруга е подало 5 (ПЕТ) жалби в полиция и прокуратура, но те са били „отсвирени”. Ако някой беше си свършил работата….

Разбирам жаждата за социална справедливост на синдикатите в МВР. Проблемите в министерството не са от вчера, те имат своите основания. Но когато претендираш за по-висока заплата с мотива: Ми то в полицията никой не иска да постъпва заради заплата от 600 лв, ще трябва да кажеш какво си и свършил в работата си.

Според различни отчети и данни разкриваемоста на т.нар. битови престъпления е под 40%. Доверието в полицията, според последните социологически проучвания, е около 20%.

Значи нещо не е наред. Защото за МВР се отделят най-много пари всяка година, но резултатите не са особено впечатляващи, меко казано.

Заплатата от 600 лв е малка, но в разни шивашки цехове обикновени женици превиват гръб по 10-12 часа и за по-малко пари. Или пък въобще не им плащат с месеци.  Без да получават пари за храна, дрехи, безплатно здравеопазване, осигуровки от държавата и други екстри от времето на комунизма като полицаите.

Да, полицаите са първа категория труд. Но и миньорите са. Помните ли „мина Оброчище”, където хората стояха под земята, за да си получат жалките „аванси” от по 200-300 лева. Или драмите в мините на Христо Ковачки ?

Много от полицаите получават и пенсия и заплата. Това важи и за повечето синдикални лидери. И взимат повече от министъра на вътрешните работи. Законно е, но не е морално. В колко сфери на държавата работещите могат да се похвалят с такива „екстри” ?

Сигурен съм, че под натиск заплатите на униформените ще бъдат увеличени. Както стана с парите за дрехи. Това ще увеличи ли разкриваемоста на престъпленията ? Съмнявам се. До следващия протест.