Как бе провален „НАП-гейт“, който трябваше да свали властта

0
3445
Крис е постоянен коментатор в Haker.bg.

Къде изчезнаха „експертите“ по киберсигурност ?

Колкото и невероятно да изглежда за някои българските антимафиоти предотвратиха политическата поръчка „НАП-гейт“, която трябваше да дестабилизира България в навечерието на местните избори. Целта бе да се предизвика нов скандал тип „Апартамейнтгейт“, да се манипулира обществото, то да бъде „страхувано“ докато разни маргинални политически партии организират протести и реват за оставки.

Сценарият, използван веднъж в „Апартаментгейт“, където уж по една справка от имотен регистър валяха оставки на министри, явно е харесала на кукловодите, та те решиха да използват същата схема и на есен. Но сбъркаха. И сега ще си платят цената, защото с намесата на сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и прокуратурата бе разкрит грандиозен заговор за дестабилизация на страната. С реални доказателства. За какво става въпрос ?

Както Breaking.bg първи писа след като поръчителите на скандала хвърлиха държавата в хаос с първите твърдения за източени „данни на 5 млн. българи от НАП“ антимафиотите се насочват към Кристиян Бойков от „ТАД груп“. Кристиян е засечен от службите по виртуални следи оставени в LOG файла на източените от НАП данни преди той да бъде пуснат в интернет и към електронните пощи на определени медии.

Той е отворен от DESKTOP-NSTGGRP/Криссс,,11.05.2019,11,49,file////C:/Users/Криссс/ApData/Roaming/LibreOfice4.

Файлът с източените данни от НАП не е отварян и пипан от друг потребител преди да бъде пуснат в мрежата.

Въпросният Криссс от същия компютър на Бойков е регистриран в платформи за платени онлайн игри и потребител с неговите имена се изявява във форума Haker.bg.

Там Криссс дава ценни съвети как да се изкарат ЕГН-та на всички български граждани. По кода на компютъра, който е уникален за всяка машина както IMEI на всеки мобилен телефон той е засечен. Лаптопът на Кристиян Бойков е открит на работното му място във фирмата.

Според експерти твърденията, че Кристиян е натопен, защото работел на Linux, а файлът бил на Windows са нелепи, защото младежът е ползвал „виртуална машина“. Виртуалната машина“ представлява софтуерна среда, абстракция на интерфейса на компютърен процесор.

След това възелът започна да се разплита. Криптираният компютър на прехваленият млад хакер бе разбит. От уж некадърните и подложени на присмех антимафиоти от ГДБОП. Никой от милионите „експерти“ по киберсигурност, които говореха глупости по медиите, опитвайки се да оправдаят Кристиян, не каза, че по случая на работи само ГДБОП, а и специалистите от Института по криминалистика. Които са истински експерти.

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев в лаптопа на Кристиян има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станали известни на обществото.

Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Извършено е и търсене с ЕГН-то на министър-председателя в базата данни на НАП, както и с това на Делян Пеевски, Цацаров и Емил Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не“, казва Гешев в интервю за БНР.

Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Извършено е и търсене с ЕГН-то на министър-председателя в базата данни на НАП, както и с това на Делян Пеевски, Цацаров и Емил Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не“, съобщават от спецпрокуратурата, която пое случая.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството.

След което ГДБОП прибра компютрите на всички от „ТАД груп“ и промени обвинението на Кристиян Бойков, шефът му Георги Янков, а днес обвинение получи и собственика на дружеството Иван Тодоров. Те са обвинени в тероризъм.

След това прехваленият хакер, който явно е изпълнявал политическа поръчка към сайт за „разследваща журналистика“ и една медийна група, изчезна от публичното пространство. Изчезнаха и „великите експерти“, които го хвалеха и се подиграваха на българските служби.

Както Кристиян, представяйки се за „руски хакер“, правеше в писма до медиите.

В гигантската манипулация обаче стана засечка. И видните говорители от последна инстанция също изчезнаха. Предпочетоха да се преориентират към избора на нов главен прокурор и да правят опити за протести.

НАП гейт“, като техен грандиозен провал, вече е зад гърба им. Остава да видим ще успеят ли прокуратурата и ГДБОП да доразплетат възела, за да видим как с извършване на престъпления се прави политически инжинеринг. Когато нямаш политическа подкрепа и гласоподаватели минаваш към действия с подмолни средства. Хем удряш данните на НАП, хем плашиш хората, нагнетяваш напрежение и клатиш властта. Перфектно замислено, но стана гаф, голям гаф. Затова има и обвинения в тероризъм.

Схващате ли приликите с убийството на Виктория Маринова от Русе? Същият „разследващ сайт“ тогава разтръби на целия свят, че в България е убита журналистка заради нейни разследвания срещу властта. Истината се оказа съвсем различна, но тези хора не си направиха труда да се извинят поне на семейството на убитото момиче, което използваха за личен пиар. Пиар с една смърт. Сега същите тези хора бяха първите говорители по „НАП-гейт“, които сами май са организирали. Това ли е разследващата журналистика в България?

Между другото, случайно или не, снимки на паспорта на депутата Емил Радев и други негови лични данни бяха публикувани във въпросният сайт. Оказа се, че освен данни от НАП прехваленият хакер Кристиян е точил тонове чувствителна информация от една застрахователна компания. Случайно или не същата компания е подложена на рекет и от една медийна групировка, която бе първата публикувала за теча от НАП. Съвпадение ?

В обслужващите медии на поръчителите на скандала с източването на данните от приходната агенция се цитират изявления на защитата на Иван Тодоров, че е възмутително  задържането за 72 часа и твърдението, че не е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и, че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия, казва защитникът. Колко важно, колко трогателно.

Помня, че преди години същият защитник говореше така за друг свой клиент. Как той е добър човек, редовно се явява на делата срещу него и затова трябва да бъде освободен. Става дума за Евелин Банев-Брендо. Е освободиха „добрият човек“ и той взе че избяга. И към момента няма и следа от него. Така, че внимавайте кой слушате и как той ви манипулира.