Прокуратурата внесе в съда отново обвинителен акт срещу служители на военното разузнаване, шпионирали в полза на Русия

0
99
Снимка: ПРБ

Групата е ръководена от бившия разузнавач Иван Илиев и Любомир Медаров, шеф на звеното за защита на класифицираната информация в НС

Военно-окръжна прокуратура – София внесе в Софийския военен съд повторно обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката). Това съобщиха от държавното обвинение.

На съд са предадени шест лица. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в гр. София.

В групата, разкрита в средата на март 2021 г., са участвали двама действащи офицери от служба „Военно разузнаване“, един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица.

По досъдебното производство са събрани доказателства в значителен обем. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Става дума за разбитата през 2021 г. Група на Иван Илиев, бивш офицер от военното разузнаване и Любомир Медаров, шеф на звеното за защита на класифицираната информация в Народното събрание.