Областният управител на София от ПП-ДБ блокира премахването на МОЧА

0
687
Снимка: фейсбук

Вяра Тодева подала жалба в съда, с което блокира премахването на паметника на съветската армия

Новият областен управител на София Вяра Тодева демонстрира необяснимо двойствено поведение към настояването на софиянци за премахване на омразния паметник на съветския окупатор от центъра на столицата. Тодева реално бойкотира и Решение на Столичния общински съвет, от 09.03.2023 г. – за премахване на монумента, който е публична общинска собственост, съобщава Faktor.bg. В  изявите си Тодев се обявява за махането на паметника и твърди, че е предприела всички необходими действия, а реално се оказва, че саботира процеса и търси административни хватки за оцеляването на паметника.

На 04.08.2023 г. областният управител Вяра Тодева подава жалба срещу решение на Административен съд София град (АССГ). Същата жалба тя внася в съда и на 21.08.2023 г. – след като заявява в същото време пред обществото, че изпълнява съдебното решение и е възложила проекти, експертизи, съгласувания. За тези действия научи Faktor.bg от свои източници в Столична община, като информацията бе потвърдена и от АССГ. Решението на Темида реално  отхвърля жалбата на назначения от Румен Радев областен управител Митко Михайлов, който се опита да спре изпълнението на Решението на СОС за премахването на МОЧА.

Необяснимо остава действието на Тодева да атакува съдебното решение, което потвърждава влезлия в сила административен акт за бъдещето на плочата.

Въпреки това си тайно действие, Тодева възлага и изпълнява първата част на Заповедта – ограничава достъпа до монумента. По какви причини не изпълнява втората – остава неясно. Междувременно й е дадено предписание и от районната администрация – да организира премахването и на незаконно възстановената плоча с надпис, че българите са признателни на съветската армия.

След като става ясно за представената на два пъти пред съда жалба, г-жа Тодева решава да поправи „грешката“ да обжалва законосъобразното решение на АССГ и на 01.09.2023 г. е направила отказ от подадената от самата нея жалба, надявайки се да замаже скандала.

На този етап областният управител и Столична община бойкотират и заповедта на главния архитект на София – за ограничаване на достъпа до паметника и премахване на плочата, която столичната организация на БСП постави незаконно, след като бе счупена през февруари. Няма обяснение до сега и защо Столична община, въпреки решение на СОС не е поставила информационна табела на паметника, която трябва да обяснява пропагандния му характер.

София и България очакваха до началото на септември монументът да бъде премахнат. Но явно и на зловещата дата 9-ти септември съветският войник с издигнат в ръката шмайзер ще продължава да стърчи нагло в небето на натовска и европейска България.