ГЕРБ сезира КС за мораториума върху дейности на кабинета

0
117
Снимка: архив, "Трибюн"

Ще поискаме обявяването му за противоконституционен, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Ще поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд на решението за мораториум и обявяването му за противоконституционно. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Правим този брифинг, за да коментираме последствията на взетото тази сутрин решение от парламента за налагане на мораториум върху определени действия на държавни органи. Решение, което беше подкрепено от парламентарните групи и обективирано на 22 април. Според нас, а и не само – и други парламентарни групи говориха в този смисъл, че вече има решение на Конституционния съд от 2014 г. по отношение на налаганите мораториуми от страна на Народното събрание, които засягат неопределен кръг лица, които спират действието на определени закони и които засягат интереси на граждани включително.

От няколко часа от момента, от който това решение стана публично известно, нашата парламентарна група, многократно е сезирана от Националното сдружение на общините, включително такива общини, които не се управляват от ПП ГЕРБ, защото в решението има точка по отношение на назначенията в държавната администрация“, каза Атанасова.

Тя отчете, че съгласно Закона за държавния служител и в Народното събрание председателят на парламента едва ли след това решение може да прави назначения на различни експерти, които изпълняват функцията на държавни служители.

„Ние сме взели решение нашата парламентарна група от една страна, че ще поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд по отношение на взетото от Народното събрание решение и обявяването на противоконституционност на днешния мораториум. Важното е, че този мораториум и това решение засяга сфери от обществения и икономическия живот, които не се знае какви последствия ще носят, тъй като има редица примери в тази посока“, каза още Атанасова.