Главният секретар на МВР пред вътрешната комисия: Научих за ареста на Борисов 10 минути преди официалното съобщение на МВР

0
1418
МВР Снимка: архив

Игнорирането на най-висшата професионална фигура в МВР от страна на Рашков е в нарушение на закона

Стефан Ташев

Скандални разкрития е направил главният секретар на МВР Петър Тодоров днес пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, научи Breaking.bg. По време на закритото заседание на комисия за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и Тодоров депутат от ГЕРБ е задал въпрос на главния секретар на МВР как ще коментира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 март т.г.

Научих за ареста на Борисов 10 минути преди официалното съобщение на МВР. Не съм бил информиран за процесуално-следствените действия по тази акция“, обявил Тодоров. Главният секретар заявил още, че по негово мнение преди да бъде арестуван даден човек, трябва за него да се съберат сериозни доказателства.

Признанията на Тодоров пред комисията потвърждават информацията на Breaking.bg веднага след ареста на Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, че главният секретар е бил напълно игнориран от вътрешния министър Бойко Рашков и не е знаел за арестите, нито за операцията.

От публикувания от агенция ПИК план за ареста на лидера на опозицията става ясно, че той е разписан и ръководен от тогавашния шеф на Националната полиция Венцислав Кирчев, бивш началник на РПУ-Черноочене, доверено лице на Асен Василев, назначено първо за шеф на ОДМВР-Хаскова, а после за директор на полицията. След падането на кабинета „Петков“ Кирчев напусна МВР и се яви в листата на „промяната“ в Кърджали.

Венцислав Кирчев

От плана става ясно, че Кирчев и заместника му Дулев са били привикани в кабинета на Кирил Петков, където премиерът и вътрешният министър Рашков са им давали указания как да арестуват Борисов, Горанов и Арнаудова.

Игнорирането на главния секретар на МВР е голям скандал, защото по закон той е най-висшата професионална фигура в министерството и той разрешава подобни операции, както и разписва исканията за СРС. А министърът е политическо лице. В случая има куп закононарушения.

Рашков на почерпка с Манолова.

Акцията в жилищата на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов започва в 19 часа. В 21,10 часа МВР пуска на сайта официално съобщение, в което са посочени имената им, плюс това на бившия депутат от ГЕРБ Менда Стоянова и се твърди, че те са арестувани при съвместно разследване на МВР и Европейската прокуратура. Час по-късно от пресцентъра на министерството съобщенито бе изтрито, но пиарите на МВР бяха забравили, че са го разпратили и на ресорните репортери по имейл.