Мирис на стари дантели около ген. Радев

Новият президент трябва да разчисти призраците от миналото

0
268
гергов
Георги Гергов-Свинарят от Маноле

Изпълзяха „Дългият инкасатор“, Гергов и менторът на Борисов-Бриго Аспарухов

СТЕФАН ТАШЕВ

Радостта от победата на ген. Румен Радев на президентските избори сякаш скри от очите на хората „старите муцуни”, изпълзели като влечуги на припек отново след успеха на двойката, подкрепена от БСП. По време на пресконференцията на победителите в неделя вечерта, телевизионните камери успяха да хванат за малко знакови лица от близкото минало. Едното бе на бившия министър на икономиката и енергетиката в кабинета на  тройната коалиция Румен Овчаров, екслидер на столичните социалисти. Широката усмивка на Овчаров, наричан още в средите на БСП „Дългият инкасатор”, грейна преди това и от екрана на една от националните телевизии. Няма и как да е иначе, Овчаров е ментор и ракета носител на лидера на БСП Корнелия Нинова, която му беше зам.- министър. Ген. Радев бе избран от хората, които са недоволни от статуквото, от липсата на справедливост и ненаказаните престъпления през годините на прехода. Такива бяха и неговите тези по време на кампанията, на човек необвързан с партийни олигарси.

овчаров
Овчаров като ментор на Корнелия Нинова

Присъствието на Румен Овчаров едва ли е зарадвало избирателите на генерала. Името му се свързва с многомилионните перипетии в енергетиката, проектите „АЕЦ Белене”, неблагополучията в НЕК и изграждането на енергийни олигарси. Овчаров бе в основна фигура в скандала, който създаде бившият директор на националното следствие Ангел Александров. В същият скандал се появи и името на бъдещия медиен олигарх Делян Пеевски – тогава заместник-министър по бедствия и аварии на Емел Етем..

За съжаление на ген. Радев, Овчаров не единственият, който стоеше на първия ред на брифинга след победата снощи. Оттам се усмихваше ген. Бригадир Аспарухов, бивш началник на НРС, участвал в свалянето на първото правителство на СДС с лидер Филип Димитров. Бриго Аспарухов е кадрови офицер от Държавна сигурност, един от хората, за които се говори, че са докарали Симеон Сакскобурготски в България и пмогнали за политическата му кариера. Известна е близостта му с  агента на ДС Атанас Тилев, известен с псевдонима „Румянцев”.

бриго аспарухов
Бригадир Аспарухов-като офицер от ДС

Аспарухов бе разследван за унищоженото досие на Тилев. Именно бившият шеф на НРС бе един от хората, които доведоха в политиката охранителя Бойко Борисов, монтирайки го на поста главен секретар на МВР. За награда Аспарухов бе предложен от Борисов и премиерът Сакскобурготски за поста „координатор на спецслужбите и съветник по националната сигурност на министър-председателя”. Назначението на бившия офицер от Първо главно управление на ДС бе осуетено с енергичната намеса на посолството на САЩ и мисиите на другите държави от ЕС. В нощта на победата другата блеснала от радост физиономия до Бригадир Аспарухов бе тази на „социалиста-милионер” Георги Гергов. Благодарение на усилията му като областен лидер на БСП в Пловдив столетницата не успява вече на няколко вота дори да стигне на балотаж за кмет, а съветниците й са едва четирима души.

Наскоро пловдивският общински съвет изпрати на прокуратурата, спецслужбите и парламента разследващия доклад за почти криминалното придобиване на Пловдивския панаир от Гергов, с мълчаливото съгласие на тогавашният шеф на Окръжния съд в града под тепетата Сотир Цацаров. Въпреки сигналите на полицията, че апортните сделки между общината и Гергов ощетяват Пловдив с милиони. Ако някой иска наистина да се бори със статуквото в страната не е лошо да възложи проверка на тази и други скандални сделки през последните години. На пресконференцията след първия тур на президентските избори вдясно от ген. Радев се появи Румен Гунински, кмет на Правец, смятан за дясна ръка на боса на ЛУКойл- Валентин Златев. Кака е ролята на Гунински и има ли близост между Златев и Радев тепърва предстои да разберем.

Сутринта бяха „зарадвани“ от екранното присъствие на позабравения Антон Кутев. Малцина си спомнят, че по време на тройната коалиция-БСП-ДПС-НДСВ Кутев, завършил Художествената академия, бе назначен в борда на директорите на ЧЕЗ, въпреки, че като депутат участваше в процедурата по раздържавяването на енергодружествата. На всичкото отгоре „бордистът“ Кутев бе успял да уреди в ЧЕЗ и свои роднини. Сега и той се писа борец срещу статуквото. Предстои да узнаем дали наистина бившият командващ ВВС и новоизбран президент ще реши да  разчисти призраците от миналото, както обеща или ще остави мирисът на „стари дантели” да го обгражда откъм „Позитано 20”.